Specifieke lage rugpijn

Wat is specifieke lage rugpijn?

Wat is specifieke lage rugpijn? Deze rugpijn wordt gedefinieerd als rugpijn waarvoor een specifieke aanwijsbare oorzaak voor de klachten te vinden is. Bij deze patiënten staat pijn in de onderrug regio op de voorgrond. Ook kan uitstraling in de bil(len) of het been/de benen optreden. Deze vorm van rugpijn kan vaak worden aangetoond door middel van een röntgenfoto of MRI scan.

 

Wat zijn de oorzaken van specifieke lage rugpijn?

Specifieke lage rugpijn wordt onderscheiden in:

  • Lumbosacraal radiculair syndroom: een vorm van specifieke lage rugpijn met uitstralende pijn naar één been, veroorzaakt vanuit zenuw betrokkenheid.
  • Rugpijnklachten als gevolg van een mogelijk ernstige onderliggende specifieke aandoening zoals: wervelfracturen, maligniteiten, spondylitis ankylopoetica, kanaalstenose of vormen van spondylolisthesis.

Deze vorm van rugpijn kan dus onder andere ontstaan door zenuw betrokkenheid vanuit de lage rug regio. De zenuw kan op verschillende manieren betrokken raken, bijvoorbeeld door een inklemming ervan. Iemand ervaart dan uitstralende (vaak scherpe, schietende of brandende) pijn naar het been. Ook kunnen gevoelsstoornissen of krachtverlies optreden.  Daarnaast kan deze rugpijn mogelijk veroorzaakt worden door zoals hierboven beschreven ernstige onderliggende aandoeningen.

Wat is de behandeling?

Heeft u last van specifieke lage rugpijn en wilt u dit laten behandelen? Lees deze alinea dan goed door. Wanneer de fysiotherapeut de diagnose ‘specifieke lage rugpijn’ stelt, zal hij/zij samen met u een behandelplan opstellen om vermindering van uw pijnklachten te realiseren. De oorzaak van de klachten speelt hierbij een rol. De aandoening die deze rugpijn en bijbehorende klachten veroorzaakt vergt ook om een specifieke manier van behandelen. Vaak is het fysiotherapeutische behandelplan gericht op het aanpassen van iemands doen en laten en het bevorderen van bewegen.

Herkent u deze klachten en wilt u graag van deze specifieke lage rugpijn klachten af? Maak dan een afspraak met een fysiotherapeut van B&B Healthcare.
De fysiotherapeut zal in samenspraak met u een behandelplan opstellen dat past bij uw persoonlijke wensen en doelen en gericht op zo spoedig mogelijk vermindering van uw klachten.