Springschenen

Wat zijn springschenen?

Wat zijn springschenen? springschenen (ook wel shin splints genoemd) is een aandoening, waarbij er pijn aan de binnenzijde van het scheenbeen wordt gevoeld. Deze pijn wordt veroorzaakt door een ontsteking, overbelasting en/of irritatie van het botvlies dat tussen het kuitbeen en de scheenbeen loopt. Een oorzaak kan zijn dat de diepe onderliggende kuitspier (musculus soleus) trekkracht veroorzaakt aan dit botvlies.  Deze kuitspier heeft als voornamelijke functie het strekken van de voet. Het botvlies reageert snel bij verandering en is een pijngevoelig weefsel. Wanneer dit botvlies geïrriteerd raakt, zal dit garant staan voor de klachten. Deze klachten kunt u dan ervaren op de plek waar het scheenbeenbot aan de binnenzijde van uw onderbeen afloopt.

Wat zijn de oorzaken?

De meest voorkomende oorzaak van springschenen is hardlopen. Tijdens het hardlopen  moet de eerder besproken diepe onderliggende kuitspier herhaaldelijk veel kracht leveren. De spier zal er voor zorgen dat er meer trekkracht ontstaat op het botvlies en dat zo zal deze geleidelijk geïrriteerd raken. De klachten zullen afnemen bij rust. Springschenen kennen meerdere oorzaken:

 • Een te snelle of te zware opbouw van activiteiten;
 • Onregelmatigheid in trainingen;
 • Veel springen, wanneer hier niet aan gewend;
 • Verkeerd schoeisel;
 • Schoeisel dat gewijzigd is in de afgelopen periode;
 • O-benen.

De symptomen bij springschenen

De meeste mensen ervaren een stekende en trekkende pijn aan binnen- voorzijde van het onderbeen, in de  scheenbeenregio. Door een deel van de mensen wordt er, wanneer er op het scheenbeen wordt gedrukt, op 1 of twee punten langs de rand van het scheenbeen een scherpe pijn ervaren.

Deze pijn kan voorkomen tijdens de volgende handelingen en activiteiten:

 • Hardlopen;
 • Trainen, maakt niet uit welke sport;
 • Springen;
 • Wandelen;
 • Eénbenig belasten van het been.

Handelingen en activiteiten die hierop lijken kunnen ook als pijnlijk worden ervaren. Activiteiten die u in het algemeen dagelijks leven gewoon doet, kunnen plots pijnlijk worden.

Behandeling van springschenen bij een fysiotherapeut

Wilt u springschenen laten behandelen? De fysiotherapeut gaat samen met u aan de slag om springschenen te verhelpen. Dit doet de fysiotherapeut door middel van oefentherapie voor de  spier die de oorsprong van de klachten is. De fysiotherapeut verteld u ook meer over de klacht, de ontstaanswijze en wat u het beste kunt doen om de klachten zo snel mogelijk te laten verminderen en/of verdwijnen.  Het doel van de behandeling is om ervoor te zorgen dat de spier meer ontspanning krijgt en dat de spier op deze manier zijn werk weer op een optimale manier kan voltooien. Hierdoor zal er minder spanning komen te staan op het botvlies. De fysiotherapeut besteedt ook aandacht aan het oefenen/versterken van de spieren in de directe omgeving van de kwaaddoende spier. Shockwave therapie is bij springschenen niet bewezen effectief, maar in overleg met de fysiotherapeut kan shockwave therapie nog wel worden overwogen als behandeling.