Subscapularis tendinopathie

Wat is een subscapularis tendinopathie?

Wat is een subscapularis tendinopathie? Dit is één van de schouderstabilisatoren en behoort tot de zogenoemde rotator cuff. De spier bevindt zich achter het schouderblad en hecht aan op de bovenarm, net onder het schouderdak. Naast zijn stabiliserende functie, zorgt de subscapularis voor een binnenwaartse rotatie van de bovenarm. Bij een tendinopathie is er sprake van pijn en/of irritatie aan een pees. In sommige gevallen leidt dat tot een peesontsteking. Hierbij ontstaat er een verdikte pees. Hoewel de pees dikker wordt, neemt de trekkracht van de pees juist af. Daardoor verminder dus de kwaliteit van de pees.

Wat zijn de oorzaken?

Een subscapularis tendinopathie komt vaak door overbelasting. Daarom ontstaat de klacht ook vaak mild en nemen deze geleidelijk toe. Met name bij een bewegingen waarbij de arm herhaaldelijk naar binnen wordt gedraaid ontstaat er overbelasting van subscapularis. Dit gebeurt bij veel werp- en slagsporten als tennis en handbal. Tevens kan deze aandoening ontstaan ten gevolge van ouderdom. Naar mate we ouder worden, neemt de kwaliteit van pezen af. Dit geldt ook voor mensen met reumatische aandoeningen. Bij reumatische aandoeningen kunnen er op verschillende plekken in het lichaam namelijk spontane ontstekingen ontstaan.

Wat zijn de symptomen van een subscapularis tendinopathie?

Bij een subscapularis tendinopathie bestaat er doorgaans pijn in de oksel of aan de voorzijde van de schouder. Bewegingen waarbij de naar binnen roteert (vooral tegen weerstand) zijn vaak pijnlijk. Tevens provoceert een rotatie naar buiten ook klachten. Dit komt doordat de subscapularis bij deze beweging op rek komt.

Behandeling van een subscapularis tendinopathie

Allereerst is het belangrijk om de geïrriteerde pees voldoende rust geven om te kunnen herstellen. Als de klachten zijn afgenomen is het raadzaam om na een periode van rust weer geleidelijk de belasting op te voeren. Dit gebeurt door middel van oefentherapie. De fysiotherapeut begeleid in dit traject.

 

Behandelen in Den Haag

Subscapularis tendinopathie behandelen door een fysiotherapeut in Den Haag? B&B Healthcare beschikt over meerdere fysiopraktijken in de regio Den Haag met ervaren en gediplomeerde fysiotherapeuten.

 

Onze schouderspecialisten