Tekst
Lettertype

Tendinitis

Wat is tendinitis?

Wat is tendinitis? Tendinitis is een verzwakte en pijnlijke achillespees. De achillespees is de pees die loopt van je hielbeen tot aan het eind van de twee kuitspieren. Deze pees geeft jou de mogelijkheid om op je tenen te kunnen staan en vergemakkelijkt het lopen. Door tendinitis kunnen er ook ontstekingsverschijnselen optreden bij de achillespees.  Achilles tendinitis komt veel voor bij sporters. Wanneer de sport elementen bevat waar plotselinge start en stop momenten voorkomen zal de achillespees zwaar belast worden. Ook veel springactiviteiten en draaimomenten zullen dit verergeren.

Wat is de oorzaak van tendinitis?

De blessure kan veroorzaakt worden door een plots incident, door bijvoorbeeld overbelasting. Deze overbelasting wordt veroorzaakt door te weinig rekken of door een slechte warming up. Ook kan tendinitis een gevolg zijn van meerdere kleine stress momenten door de jaren heen. Het is belangrijk om altijd goed de spieren op te rekken, langzaam te beginnen en daarnaast geleidelijk de activiteiten op te bouwen. De oorzaken van tendinitis zijn vaak een te platte voetboog, hierdoor draait het onderbeen meer als normaal. Het gevolg hiervan is dat de onderbeenspieren ook meer rekken als normaal. Hierdoor wordt de kracht op de achillespees en de kuitspieren wordt steeds groter en hierdoor kan er een ontsteking ontstaan.

Behandeling nodig?

Wilt u tendinitis laten behandelen? Door middel van dagelijkse oefeningen die wij voorschrijven tijdens een consult zal de achillespees rustig gaan herstellen. Bij vrouwen die veel hoge hakken dragen hebben de achillespees en kuitspieren zich geleidelijk aangepast aan de kortere lengte omdat de hiel niet elke keer volledig de grond raakt. Het is daarom belangrijk om niet elke dag hoge hakken te dragen.  Wanneer u dit wel doet wordt de overgang op sneakers of platte schoenen een enorm verschil voor de pees en spieren. Daarbij is het belangrijk veel oefeningen te doen waardoor de achillespees en kuitspieren zich niet wennen aan de hakken. Ook kunnen sportinlegzolen, schoenadvies en tijdelijk taping helpen om de ontsteking te kunnen herstellen.