Tekst
Lettertype

Tendinose

Wat is tendinose?

Wat is tendinose? Tendinose is de omschrijving van een ziek gebied dat zich in de pees kan bevinden, met name hier de achillespees. Deze pijn aan de achillespees wordt veroorzaakt door een chronische overbelasting. Er zit een zieke plek op de achillespees die heel veel pijn doet. De pijnlijke plek bevindt zich altijd 6 tot 7 centimeter boven de aanhechting van de achillespees. U voelt een voortdurende zeurende pijn, dit komt vooral voor bij inspanning. Wanneer het een heel ernstige vorm is van tendinose zal het zieke stuk pees aanvoelen als een pijnlijke knobbel.

Een tweede vorm van de tendinose aan de achillespees zit in de aanhechting van de pees op het hielbeen. Door wrijving tegen de botknobbel van het hielbeen kan de achillespees hier ziek worden. Deze aandoening gaat vaak samen met een verkalking in de achillespees.

Wat is de oorzaak van tendinose?

De oorzaak van tendinose is de chronische overbelasting en/of een slijtage aan de achillespees. Door deze overbelasting en/of slijtage ontstaan er microscopische scheurtjes in de pees, wanneer deze niet in staat zijn op tijd zichzelf weer te herstellen komt er een zieke zone in de pees. Een te korte achillespees is vatbaarder voor tendinose. Daarnaast vormen lopen en springsporten ook een risico.

Behandeling nodig?

Wilt u tendinose laten behandelen? Door middel van dagelijkse oefeningen die wij voorschrijven tijdens een consult zal de achillespees rustig gaan herstellen. Ook is er een optie om een shockwave therapie te ondergaan. Deze stimuleert peesvezels tot genezing. Het is belangrijk om je achillespezen de rust te geven om te kunnen herstellen. Zo is het verstandig om lopen en springen te vermijden tijdens het genezingsproces. Als laatste zijn er inlegzooltjes en Achillespees-bandage die de pijn kunnen verzachten. Het is in ieder geval heel belangrijk om geduld te hebben bij de genezing. Het kan een paar maanden duren voordat de klachten echt weg zijn.