TFCC letsel

Wat houdt TFCC letsel in?

Wat is het TFCC letsel? Het Triangulaire Fibrocartilagineuze Complex is een geheel aan de structuren, van de pols aan de zijde van de pink. TFCC verbindt de ulna(ellepijp) met de radius(spaakbeen) en het os triquetrum(een handwortelbeentje). TFCC bestaat uit een kraakbeenachtige discus in combinatie met andere ligamenten, die de ruimte van de pols opvullen aan de zijde van de pink. De functie van het TFCC is om het radio-ulnaire gewricht stabilisatie te bieden en om krachten op te vangen. Maar wanneer heeft u last van het TFCC letsel?

U heeft letsel aan het TFCC als de discus, kraakbeen en/of de banden beschadigd zijn. Dit letsel blijft bij veel mensen onopgemerkt.

Oorzaken TFCC letsel

Slijtage en een trauma kunnen dit letsel veroorzaken. Bij een trauma, wordt het letsel veroorzaakt door een val op de uitgestrekte hand, waardoor er flink wat kracht op de gedraaide en overstrekte pols ontstaat. De gedraaide en overstrekte houding zijn belangrijke aspecten bij het ontstaan van de klachten die bij het TFCC letsel horen.

Verhoogd risico

Het kan voorkomen dat u een verhoogd risico loopt op het oplopen van dit letsel. Vanaf uw 50ste levensjaar neemt de kans op TFCC letsel toe. Dit kan zijn in de volgende gevallen:

  • Indien u aan tennis doet
  • Als u aan hockey doet
  • Indien u bokst
  • Bij het turnen
  • Indien u een lange ellepijp heeft ten opzichte van uw spaakbeen

Symptomen van dit letsel

U kunt de volgende symptomen herkennen, als u last heeft van het TFCC letsel:

  • Krachtverlies van de hand
  • Pijn als u de pols draait of als u uzelf opdrukt om op te staan
  • Pijn aan de pols, aan de pinkzijde
  • Een krakend gevoel/geluid bij de pols

Wat u zelf kunt doen

Het is belangrijk dat u aan de slag gaat met oefeningen die de stabiliteit van uw pols verbeteren. Indien u zelf niet in staat bent om de belasting van uw pols te verminderen, is een brace een optionele oplossing. Deze geeft steun en helpt de pols met rust nemen. Het is belangrijk om de fysiotherapeut te contacteren om te achterhalen wat de oorzaak van uw letsel is.

Welke behandelingen zijn geschikt?

Als blijkt dat er een scheurtje in de pols zit, dan kan er gebruik worden gemaakt van de conservatieve behandeling. Indien blijkt dat deze behandeling niet heeft gewerkt of als blijkt dat het een grotere scheur is, dan is een operatieve behandeling mogelijk. Wij maken gebruik van de volgende behandelingen:

Behandeling nodig?

Wilt u TFCC letsel laten behandelen? Onze handfysiotherapeuten helpen u graag bij het verminderen en verhelpen van uw klachten. Heeft u last van één of meer eerdergenoemde klachten/symptomen? Maak dan hier uw afspraak.