Triceps letsel

Wat is triceps letsel?

Wat is triceps letsel? Aan de achterzijde van de bovenarm bevindt zich de triceps. De spier bestaat uit drie spierkoppen en verbindt het schouderblad met de elleboog. De functies van deze spier zijn strekken van elleboog en het naar achteren bewegen van de arm.

Zoals het woord letsel al suggereert, bestaat er bij deze aandoening letsel aan de spierbuik en/of de pezen. Bij de triceps komen vooral klachten aan pees in de elleboog vaak voor. Klachten aan pezen in het menselijk lichaam schalen we grofweg in twee aandoeningen: tendinopathie (peesirritatie) en peesruptuur (scheur of gedeeltelijke scheur).

Wat zijn de oorzaken van triceps letsel?

Een pees tendinopathie ontstaat doorgaans door overbelasting. Bij de tricepspezen gebeurt dit bijvoorbeeld door te vaak of door onder te hoge weerstand de elleboog te strekken. Bijvoorbeeld tijdens push-ups en triceps-oefeningen in de sportschool.

Bij een peesruptuur is er sprake van duidelijke acute overbelasting van het peesweefsel. Doordat de kracht op de pees op dat moment te groot is ontstaat er een scheur in de pees of scheurt deze zelfs helemaal door. Hoewel het ontstaan van een tendinopathie en een ruptuur qua beweging overeenkomstig kan zijn, zit het verschil hem vooral in de kracht en de impact tijdens het ontstaan van de klacht. Zo kunnen spierscheuren ook ontstaan door ongevallen of een val.

Wat zijn de symptomen bij triceps letsel?

Symptomen bij een triceps pees tendinotpathie:

  • Pijn bij het strekken van de elleboog (tegen weerstand)
  • Pijn tijdens rek op de triceps
  • Pijn op basis van druk op de pees

Symptomen bij triceps pees ruptuur:

  • Een knappend geluid tijdens traumamoment
  • Spierzwakte of onvermogen om de elleboog te buigen
  • Verkleuring en zwelling

Behandeling van triceps letsel bij een fysiotherapeut

De behandeling van triceps letsel is afhankelijk van het ontstaan en de ernst van de blessure. Voor een volledige ruptuur van de tricepsspees geldt dat een operatie noodzakelijk is.

Elke conservatieve revalidatie (non-operatief) zal zich in ieder geval richten op het herstellen van de balans tussen belasting en belastbaarheid. De revalidatie zal in de beginfase doorgaans bestaan uit relatieve rust. Hierdoor heeft de spier de tijd om te herstellen en indien nodig nieuw weefsel aan te maken. Daarna zal de belasting op de spier stapsgewijs worden opgevoerd totdat deze weer op maximale kracht is. Uiteindelijk zal de revalidatie zich richten op het hervatten van de eventuele sportactiviteiten.

Behandelen in Den Haag

Triceps letsel laten behandelen door een fysiotherapeut in Den Haag? B&B Healthcare heeft meerdere praktijken in de omgeving Den Haag met ervaren en gespecialiseerde fysiotherapeuten.