Trigger finger

Wat is een trigger finger?

Wat is een trigger finger? Een trigger finger is een aandoening van de buigpees van een van de vingers. Dit wordt ook wel eens hokkende vinger, snapping finger, springvinger, tendovaginitis of tenosynovitis (TVS) genoemd. Meestal betreft het de duim of ringvinger. In het eerste stadium is  er vaak een klikkende beweging. In een later stadium schiet de vinger vast in gebogen of gestrekte positie en kan de vinger alleen nog met hulp hand weer gestrekt of gebogen worden.

Oorzaak van een trigger finger

Een veel voorkomende oorzaak is dat in de periode voorafgaand aan de klachten de buigpees veel belast is geweest door bijvoorbeeld tuinieren, intensief schoonmaken of klussen. Daarbij is de hand voornamelijk richting het buigen veel meer belast dan normaal. Hierdoor ontstaat een ontsteking van de pees, waardoor deze dikker wordt. Aangezien de peesschede zeer strak om de pees heen zit heeft deze zwelling tot gevolg dat de pees niet meer goed door de peesschede kan verglijden. Meestal gaat het om de peesschede bij de basis van de vinger, omdat deze door de grote hoek die de pees moet maken het meest belast wordt.

Behandeling van een trigger finger

Door de oorzaak van de trigger finger te achterhalen kan ook de therapie worden vormgegeven. Het afbouwen van de belasting geeft de pees mogelijkheid om te herstellen. Vaak is hiervoor ook een periode met een spalk nodig. Het doel van de spalk is het beperken van de wrijving in de peesschede, door het beperken van de beweging. Meestal is dit gedurende een periode van 6 weken.

Mocht deze behandeling niet werken dan kan er na doorverwijzing door de huisarts naar een specialist een ontstekingsremmende injectie worden gezet in de pees. Deze behandeling is altijd in combinatie met verdere spalktherapie. Laatste mogelijkheid is het doorsnijden van de peesschede tijdens een operatie.

Behandeling nodig?

Heeft u last van een trigger finger en wilt u deze laten behandelen? Voor het begeleiden van uw herstel of het op maat maken van een spalk helpen onze handfysiotherapeuten in Den Haag en omstreken u graag verder.