Trombosebeen

Wat is een trombosebeen?

Wat is trombosebeen? Bij deze aandoening is er een verstoring in de bloedstolling waardoor uw lichaam een bloedstolsel niet volledig op kan ruimen. Hierdoor ontstaat er veelal een afsluiting in de diepe aderen in het onderbeen en kan het bloed niet meer goed teruggepompt worden naar het hart. Het been wordt pijnlijk en u ervaart mogelijk ook andere klachten. Soms kan deze aandoening plotseling ontstaan maar het kan ook een aantal dagen duren.

Wat zijn de oorzaken?

Er zijn meerdere mogelijke oorzaken van een trombosebeen:

  • Te weinig beweging van de benen (lange vliegreis, bedlegerigheid, na een operatie, gips)
  • Verandering van het bloed door hormonen
  • Overgewicht
  • Roken
  • Aderverkalking
  • Ouderdom
  • Ernstige aandoeningen, zoals kanker

 

Wat zijn de symptomen van een trombosebeen?

Bij een trombosebeen ervaart u pijn in het onderbeen. Het onderbeen kan rood en dik worden, de huid voelt strak gespannen en het onderbeen kan ook warm aanvoelen. Het onderbeen ziet er rood glanzend uit en het been kan zwaar aanvoelen.

 

Behandeling

Wanneer u het vermoeden heeft dat u een trombosebeen heeft moet u direct contact opnemen met uw huisarts. Deze kan door specifieke vragen te stellen en een lichamelijk onderzoek vaststellen of er een trombosebeen aanwezig is. Het is van belang dat u bij deze klachten contact opneemt omdat bij verwaarlozing een bloedstolsel los kan schieten en deze bijvoorbeeld in de longen terecht kan komen.

U zult bloedverdunners krijgen en moet een steunkous dragen.

Fysiotherapie bij een trombosebeen

Wilt u een trombosebeen laten behandelen? Wanneer u met deze klachten bij de fysiotherapeut komt zult u eerst naar de huisarts gestuurd worden. Daarna kunt u bij de fysiotherapeut aan uw herstel werken. Beweging is van groot belang om te zorgen dat uw bloed goed rondgepompt kan worden. U zult dan ook onder begeleiding oefentherapie uitvoeren om de kans op een recidief te verminderen en aan de risicofactoren te werken.

Neem voor vragen gerust contact op of maak direct een afspraak.