Verstuikte enkel

Wat is een verstuikte enkel?

Wat is een verstuikte enkel? Dit wordt ook wel een verzwikking of verrekking genoemd. Het is een enkelletsel waarbij één of meerdere banden en/of kapsel op rek komt waardoor ze verrekken, inscheuren of doorscheuren. Enkelletsels zijn  één van de meest voorkomende letsels van het bewegingsapparaat. De acute enkelletsels kenmerken zich met name door pijn, last bij belasten en zwelling. Belangrijk is om eerst een enkelfractuur uit te kunnen sluiten, daarna kan er onderscheid worden gemaakt tussen een simpele verrekking of een ligament ruptuur.

Ontstaan verstuikte enkel

4-7 dagen na het trauma kan er aan de hand van een onderzoek worden gekeken naar de mate van schade. Belangrijke punten hierbij zijn zwelling, palpatiepijn over de ligamenten, hematoomkleuring en een voorste schuiflade test. De pijn bevindt zich met name over de buitenste ligamenten, mocht de pijn niet te palperen zijn kan dit mogelijk duiden op een totale ruptuur van de ligamenten. Echografie en MRI kunnen met beeldvormend onderzoek ondersteuning bieden.

Behandeling

Wilt u een verstuikte enkel laten behandelen? Bij een simpele verrekking van de enkelbanden hersteld dit vaak zonder verdere behandeling. Mocht het letsel wat groter zijn wordt er vaak gekozen voor een oefentherapie programma gericht op het herstellen van de stabiliteit van het enkelgewricht en de kracht van de omliggende spieren.

Neem bij vragen gerust contact op of maak hier direct een afspraak.