Voorste kruisband ruptuur

Voorste kruisband ruptuur

In Nederland vonden in 2008 naar schatting 5000 kruisband operaties plaats. Dit is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen. In Amerika scheuren er jaarlijks 100.000 mensen hun voorste kruisband (VKB) en iets meer dan de helft wordt hieraan geopereerd. Het grootste deel ontstaat tijdens het sporten door een rotatie beweging van de knie.

Ontstaan voorste kruisband ruptuur

Meestal ontstaat de VKB scheur tijdens een rotatie moment van de knie zonder dat er een tegenstander in de buurt is (non-contact). Dit is in 70% van de gevallen. Patiënten beschrijven en knappend of scheurend moment van de knie en de knie wordt binnen enkele uren dik. Ze voelen meteen dat er iets mis is. Na enkele weken neemt de zwelling af en kan de instabiliteit toe nemen.

Onderzoek naar voorste kruisband ruptuur

Middels lichamelijk onderzoek wordt er gekeken hoe de speling op de knie is. De voorste schuiflade, lachman en pivot shift worden toegepast om te kijken of er sprake is van een voorste kruisband ruptuur. In het geval van zwelling  en bewegingsbeperking,, maar ook door pijn kan het onderzoek onbetrouwbaar worden. Deze aandoening kan worden bevestigd met een MRI scan, hierbij kan gelijk worden gekeken of er omliggend nog andere schade is.

Behandeling

Het feit dat niet iedereen geopereerd wordt uit zich ook in de behandeling van de voorste kruisband ruptuur. Er kan worden gekozen voor de conservatieve of operatieve behandeling. Bij de conservatieve behandeling wordt de spierkracht en aansturing van quadriceps en hamstrings getraind. Dit zal in gesloten en open keten worden getraind. Mocht de knie nog steeds te instabiel zijn of is er sprake van ernstig letsel, dan wordt er vaak voor een operatie gekozen. Na deze operatie zal er een periode van 9 tot 12 maanden worden getraind om de bovenbeen spieren weer optimaal te krijgen zodat activiteiten weer kunnen worden hervat.

Fysiotherapie

Wilt u een voorste kruisband ruptuur laten behandelen? Wij hebben gespecialiseerd fysiotherapeuten op het gebied van kruisband revalidatie voor zowel de conservatieve behandeling als de revalidatie na operatie behandeling. Voor meer informatie neem gerust contact met één van onze specialisten op.