Weber fractuur

Wat is een weber fractuur?

Wat is een weber fractuur? Een weber fractuur is een breuk in de enkel. De breuk is onder te verdelen in drie categorieën: Weber A, Weber B en Weber C fractuur. Hieronder een overzicht van de verschillende breuken.

Weber A: een Weber A fractuur is een breuk aan de buitenzijde van de enkel waarbij de enkelbanden een stuk bot hebben meegetrokken van het uiteinde van de kuitbeen. Dit wordt over het algemeen met gips of brace behandeld. Dit hangt van verschillende factoren af.

Weber B: een Weber B fractuur is een breuk aan de buitenzijde van de enkel waarbij ten opzichte van de Weber A fractuur de breuk iets hoger zit en doorloopt tot in het enkelgewricht. Hierbij is de stand van de breuk dus extreem belangrijk aangezien die anders van invloed is op de beweeglijkheid van het enkelgewricht. Als de stand goed is wordt de breuk behandeld met gips. Blijkt de stand niet correct te zijn dan moet dit door middel van een operatie gecorrigeerd worden.

Weber C: een Weber C fractuur is een breuk aan de buitenzijde van de enkel waarbij ten opzichte van de Weber B fractuur de breuk hoger in het kuitbeen zit en doorloopt tot in het gewricht. Vaak zijn hierbij één of meerder pezen gescheurd en zal de breuk dus altijd moeten worden hersteld door middel van een operatie.

Wanneer u een breuk in het enkelgewricht heeft is het aannemelijk dat u gips of misschien zelfs een operatie heeft ondergaan. Het is verstandig om hierna zo snel mogelijk met fysiotherapie te starten om zo snel en goed mogelijk te herstellen.

Wat zijn de oorzaken van een Weber fractuur?

Het enkelgewricht heeft meerdere botdelen die bij elkaar komen en zodoende het enkelgewricht vormen. Aan de buitenzijde zit het kuitbeen en aan binnenzijde zit het scheenbeen. In dit enkelgewricht kan je op meerder plekken een bot breken. Een breuk aan de buitenzijde van de enkel komt het meest voor. Vaak ontstaat de breuk door een verzwikking, val of een trauma.

Behandeling fysiotherapeut bij een Weber fractuur

Wilt u een Weber fractuur laten behandelen? De behandeling van de fysiotherapeut hangt af van uw situatie. Maar of u geopereerd bent of in het gips heeft gezeten, het enkelgewricht zal een beperkte beweeglijkheid hebben. De behandeling zal gericht zijn op het herstellen van de functie van de enkel. Hieronder wordt de beweeglijkheid van het gewricht, spierkracht, balans en coördinatie verstaan. Ook het looppatroon zal in het begin verstoord zijn. Door middel van mobilisaties, oefentherapie en looptraining zult u samen met de fysiotherapeut werken aan uw doelstellingen om in het dagelijks leven goed te kunnen functioneren en terug te keren naar werk- en sportactiviteiten.

Behandelen in Den Haag

Een Weber fractuur behandelen door een fysiotherapeut in Den Haag? Wij hebben meerdere fysiopraktijken in de omgeving Den Haag met ervaren en gespecialiseerde fysiotherapeuten.