Ziekte van Bechterew

Wat is de ziekte van Bechterew?

Wat os de ziekte van Bechterew? Deze ziekte is een vorm van reuma. Het valt onder de groep spondylarthropathieën (ontstekingen in de wervelkolom). Bechterew (spondylitis ankylopoetica) is daarvan de meest bekende en meest voorkomende vorm. Spondylarthropathieën komen voor tussen 0,5 en 2% van de algehele bevolking, waarvan 25-50% Bechterew betreft. Meestal ontwikkelt de ziekte zich rond het 25e levensjaar. Vrijwel niemand begint na zijn of haar 40e de symptomen te ontwikkelen. De pijn wordt veroorzaakt door ontstekingen. Deze ontstekingen zitten voornamelijk in de lage rug en de SI-gewrichten in het bekken. In een later stadium kunnen de ontstekingen zich uitbreiden naar de ledematen. De wervelkolom wordt uiteindelijk stijf en pijnlijk. Daarnaast kan deze soms ook krom gaan staan. Om vast te stellen of u de ziekte van Bechterew heeft doet de reumatoloog een lichamelijk onderzoek, beeldvormend onderzoek en een bloedonderzoek.

Oorzaken

Er is eigenlijk weinig bekend over de oorzaken van de ziekte van Bechterew, behalve dat het een auto-immuunziekte is. Mogelijk dat darminfecties en urineweginfectie een oorzaak zijn. Daarbij speelt erfelijkheid ook een rol bij het krijgen van de ziekte van Bechterew.

 

Symptomen ziekte van Bechterew

De beginfase van de ziekte van Bechterew kenmerkt zich voornamelijk door pijn en stijfheid in de lage rug. Daarna verspreiden de symptomen zich over de rest van de wervelkolom. Hierdoor kan het zijn dat sommige bewegingen beperkt raken en niet soepeler worden. Daarnaast kunnen ook de schouders, heupen en knieën ontstoken raken. Dit uit zich dan ook met pijn en stijfheid in deze gewrichten. Ook hebben mensen vaak last van ontstekingen van de huid (psoriasis), ontstekingen van de iris van het oog (uveïtis), peesontstekingen (enthesitis), dactylitis (ontsteking aan vinger of teen) en inflammatoire darmklachten (Colitis ulcerosa en ziekte van Crohn).  Mensen met de ziekte van Bechterew hebben daarnaast ook vaak last van ochtendstijfheid, die langer dan een uur duurt en afname van klachten bij lichamelijke beweging. Tot slot wordt vaak vermoeidheid ervaren.

 

Behandeling

De ziekte van  Bechterew is een chronische progressieve aandoening. Dit wil zeggen dat de aandoening zelf niet verdwijnt en zich langzaam meer uitgebreid manifesteert. Wel zijn er behandelingen die symptomen kunnen verminderen en beweeglijkheid kunnen verbeteren. Ontstekingsremmers (NSAID’s) werken goed tegen de pijn en ontsteking, waardoor mensen kunnen blijven functioneren. Daarnaast is het belangrijk om dagelijks in beweging te blijven en de juiste oefeningen te doen. Dit kan ervoor zorgen dat de pijn vermindert en uw dagelijks functioneren vooruit gaat. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

Behandeling bij de fysiotherapeut

Wilt u de ziekte van Bechterew laten behandelen? Het is belangrijk voor mensen met deze ziekte om in beweging te blijven. De fysiotherapeut gaat samen met u een beweegprogramma opstellen om de huidige functie zo goed mogelijk te behouden, en pijn te verminderen. Hier wordt een goede balans gemaakt tussen belasting en belastbaarheid. Hierbij moet u denken aan oefeningen die de beweeglijkheid van de wervelkolom en andere gewrichten bevorderen. Maar ook aan krachtoefeningen, die ervoor zorgen dat uw lichaam meer belasting aan kan.