Bekkenfysiotherapie

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een gespecialiseerde tak binnen de fysiotherapie die zich richt op het behandelen van klachten die gerelateerd zijn aan het bekkengebied, zoals de bekkenbodem, lage rug, buik en heupen. Het omvat een breed scala aan aandoeningen en problemen die zowel mannen als vrouwen kunnen treffen.

Bel ons 085 301 15 05 Afspraak maken

Enkele aspecten van bekkenfysiotherapie

  1. Bekkenbodemstoornissen: De bekkenbodem is een spiergroep die de onderkant van het bekken ondersteunt en controleert, en het speelt een cruciale rol bij functies zoals urineren, stoelgang en seksuele activiteit. Bekkenfysiotherapie behandelt aandoeningen zoals bekkenbodemdisfunctie, incontinentie (urine- of fecesverlies), bekkenpijn en bekkenbodemspanning.
  2. Zwangerschap en postpartum: Voor vrouwen kan bekkenfysiotherapie nuttig zijn tijdens en na de zwangerschap. Het kan helpen bij het verminderen van rugpijn, bekkenpijn, urine-incontinentie en het herstellen van de bekkenbodemfunctie na de bevalling.
  3. Pelvic organ prolapse: Bij dit probleem zakken de bekkenorganen (bijvoorbeeld de blaas, baarmoeder of darmen) naar beneden en kunnen druk uitoefenen op de bekkenbodem. Bekkenfysiotherapie kan helpen bij het versterken van de spieren en het verminderen van de symptomen.
  4. Mannelijke bekkenproblemen: Hoewel minder vaak besproken, kunnen mannen ook baat hebben bij bekkenfysiotherapie, vooral bij problemen zoals chronische prostaatpijn, erectiestoornissen, urine-incontinentie na prostaatchirurgie en andere bekkenbodemgerelateerde kwesties.
  5. Spierdisfunctie en pijn: Bekkenfysiotherapie behandelt ook spierdysfunctie en pijn in het bekkengebied, inclusief lage rugpijn, heuppijn, coccyx (staartbeen) pijn en andere pijnklachten in dat gebied.

De behandeling

De behandelingen kunnen bestaan uit gerichte oefeningen, manuele therapie, ontspanningstechnieken, biofeedback en advies over houding en levensstijl. Het doel is om de spierfunctie te herstellen, pijn te verminderen en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren door middel van gespecialiseerde therapieën die zijn afgestemd op de individuele behoeften van de patiënt.

Hoe kan ik bekkenfysiotherapie ondergaan?

Bekkenfysiotherapie wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde fysiotherapeut. U kunt hiervoor een afspraak maken bij een fysiotherapeut met de specialisatie bekkenfysiotherapie . Hierna zal de fysiotherapeut een behandelplan opstellen afgestemd op uw specifieke situatie. Op dit moment hebben wij alleen een specialist zitten op locatie Hubertusduin.