Oedeemtherapie

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie waarbij wordt gewerkt aan het verminderen van oedeem (vochtophoping) in het lichaam. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen na een operatie of na een letsel aan een ledemaat. Oedeemtherapie kan ook worden toegepast bij chronische aandoeningen zoals lymfoedeem en lipoedeem.

Afspraak maken

Hoe werkt oedeemtherapie?

Oedeemtherapie bestaat uit een combinatie van verschillende technieken, zoals manuele lymfedrainage, compressietherapie en oefentherapie. De fysiotherapeut zal een behandelplan opstellen dat is afgestemd op de specifieke situatie van de patiënt.

Wie kan baat hebben bij oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is geschikt voor iedereen die te maken heeft met oedeem, zoals bijvoorbeeld na een operatie of letsel. Ook mensen met chronische aandoeningen zoals lymfoedeem en lipoedeem kunnen baat hebben bij oedeemtherapie.

Wat zijn de voordelen?

  • Vermindering van oedeem: door middel van oedeemtherapie kan het oedeem in een ledemaat of gebied van het lichaam verminderen, waardoor de patiënt weer beter kan bewegen en functioneren.
  • Vermindering van pijn: oedeem kan leiden tot pijn en zwelling, oedeemtherapie kan helpen deze klachten te verminderen.
  • Verbetering van de huidconditie: oedeem kan leiden tot veranderingen in de huid, oedeemtherapie kan helpen de huidconditie te verbeteren.
  • Verbetering van de bloedcirculatie: oedeemtherapie kan de bloedcirculatie verbeteren, waardoor de afvoer van vocht en afvalstoffen wordt gestimuleerd.

Hoe kan ik oedeemtherapie ondergaan?

Oedeemtherapie wordt uitgevoerd door een gespecialiseerde fysiotherapeut. U kunt hiervoor een afspraak maken bij een fysiotherapeut met de specialisatie oedeemtherapie. Hierna zal de fysiotherapeut een behandelplan opstellen afgestemd op uw specifieke situatie. Op dit moment hebben wij alleen een oedeemtherapeut zitten op locatie de Vloot in Maassluis.