Beweging is enorm belangrijk

Als je tegenwoordig naar buiten kijkt, zie je lege sportvelden, lege speeltuinen en weinig kinderen die buiten spelen. Inactiviteit onder de kinderen maar ook volwassenen leidt uiteindelijk tot overgewicht of obesitas.

Bewegen is het best mogelijk medicijn om mee te geven aan de patiënt, echter kan dit niet worden voorgeschreven met een klein pilletje. Hiervoor zullen de zorgprofessionals de mensen moeten activeren tot bewegen. (Sport)fysiotherapeuten worden gezien als de professionals op het gebied van bewegen. Samen met de andere professionals zullen we mensen in beweging moeten krijgen.

 

Bewegen is het beste om mee te geven aan uw kinderen

Dat lichamelijke activiteit belangrijk is voor je lichaam is iedereen bekend. Desondanks hebben wij in de huidige maatschappij in het algemeen een inactieve leefstijl. Dat komt door de diverse invloeden van buitenaf. Denk hierbij aan de vele fastfood ketens, de komst van tablets en mobiele telefoons, game consoles als een PS4 of Xbox en andere luxe producten. Gevolg: minder beweging en dus een mindere gezondheid.

Uit de epidemiologie blijkt dat steeds meer kinderen overgewicht hebben en het percentage kinderen met overgewicht neemt nog steeds toe. Uit cijfers uit 2010 blijkt dat 14% van de kinderen overgewicht heeft en bij ongeveer 2% hiervan gaat het om extreem overgewicht. 80% van deze kinderen hebben hier op volwassen leeftijd last van. Dit kan op latere leeftijd verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken.

 

Aandoeningen

Overgewicht kan een aantal bekende aandoeningen verergeren waaronder:

 • Longemfyseem
 • diabetes type 2
 • hoge bloeddruk
 • aderverkalking
 • artrose
 • hartfalen
 • verhoogd vetgehalte
 • verhoogd insulinegehalte
 • galsteenziekte.

Daarnaast hebben mensen met obesitas een grote kans op ziekten zoals:

 • hart- en vaatziekte
 • hoge bloeddruk
 • suikerziekte (diabetes type 2)
 • gewrichtsproblemen

Deze gezondheidsproblemen verhogen de kans op een lagere leeftijdsverwachting, maar brengt daarnaast ook hoge zorgkosten met zich mee. Overgewicht kost ons jaarlijks 1,1 miljard euro aan zorgkosten. Hiervan is 768 miljoen euro aan zorgkosten verbonden aan een inactieve leefstijl.

 

Vetophoping

Bij overgewicht en obesitas is er sprake van teveel vetophoping in het lichaam. Deze vetophoping wordt gecreëerd door een disbalans tussen de hoeveelheid die geconsumeerd wordt en de energie die verbruikt wordt. Kinderen eten teveel slecht voedsel, waaronder het eten van de fastfood ketens en bewegen vervolgens te weinig om dit voedsel te verbranden. Daarnaast zijn kinderen tegenwoordig vooral bezig met hun iPad of iPhone. De aanbevolen behandeling is dan ook gericht op sport en voeding en gedragsverandering.

 

Gezonder eten

Om het eerste deel van het probleem aan te pakken zal er gezonder gegeten moeten worden. Diëtisten zijn de aangewezen professionals om hierbij een gedragsverandering in het eetpatroon te creëren.

 

Meer gaan sporten

Om het tweede deel van het probleem aan te pakken is het belangrijk dat er meer gesport wordt. Sporten of bewegen heeft cardiovasculaire voordelen. De inspanning helpt de bloeddrukregulatie, verbetert het lipidenprofiel en vergroot de insuline-gevoeligheid. Naast de cardiovasculaire voordelen reduceert inspanning ook het risico op prostaat- en borstkanker, verbetert het uithoudingsvermogen en de levensverwachting. Het effect van bewegen wordt onafhankelijk bereikt van afvallen. Deze effecten zorgen ervoor dat het sporten of sportief bewegen dus ook wel een hele belangrijke rol speelt.