Tekst
Lettertype

Heuptraject

De heup is het gewricht tussen het bekken en het bovenbeen. De heup bestaat uit een heupkom en een heupkop. Deze kop beweegt in de kom wanneer de heup beweegt, bijvoorbeeld bij lopen. Rondom dit gewricht bevinden zich heel veel spieren en andere structuren. Er bestaan veel verschillende soorten heupklachten welke door verschillende oorzaken kunnen ontstaan. Veelvoorkomende voorbeelden van aandoeningen aan de heup zijn heupartrose (ook wel coxartrose genoemd), fracturen van de heup, heupdysplasie, bursitis, tendinitis en nog veel meer. Deze aandoeningen kunnen leiden tot pijn, stijfheid, verminderde bewegingsmogelijkheid en een verminderde levenskwaliteit.

Gelukkig kunnen veel mensen met heupklachten baat hebben bij een effectieve revalidatiebehandeling die hen helpt herstellen en hun dagelijkse activiteiten weer oppakken.

Afspraak inplannen

Intake en diagnose

Voordat met de revalidatie wordt begonnen, is een nauwkeurige diagnose van belang. Onze fysiotherapeuten zullen een anamnese in combinatie met lichamelijk onderzoek uitvoeren, medische geschiedenis in kaart brengen en mogelijk aanvullende beeldvorming, zoals röntgenfoto’s of MRI-scans, aanvragen om de exacte oorzaak van de heupklachten vast te stellen.

Op basis van de diagnose wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Het behandelplan is afhankelijk van de ernst van de heupklachten en kan verschillende behandelgrootheden omvatten.

Revalideren met heupklachten

Oefentherapie bij heupklachten is een niet-invasieve, conservatieve benadering die gericht is op het verlichten van pijn, verbeteren van de mobiliteit en het vergroten van de functionaliteit van de heup. Bovendien, door de juiste spieren te versterken en een goede houding en bewegingspatronen aan te leren, kan oefentherapie helpen bij het voorkomen van toekomstige heupklachten.

De oefentherapie bij heupklachten omvat een scala aan oefeningen die zijn afgestemd op de specifieke behoeften en het niveau van de patiënt. Ons revalidatietraject bij heupklachten bestaan uit een of meerdere van deze oefenthema’s:

  • Mobiliteitsoefeningen: Oefeningen die de mobiliteit van de heup bevorderen kunnen worden opgenomen om de bewegingsvrijheid te vergroten en eventuele beperkingen te verminderen.
  • Spierversterkende oefeningen: Oefeningen die gericht zijn op het versterken van de spieren rondom de heup, zoals de bilspieren, heupbuigers en heupabductoren, kunnen worden opgenomen om stabiliteit te bevorderen en de belasting op de heupgewrichten te verminderen.
  • Core-stabilisatie: De core (buik- en rugspieren) speelt een belangrijke rol bij het handhaven van een goede houding en het verdelen van de belasting tijdens bewegingen. Oefeningen gericht op core-stabilisatie kunnen de effectiviteit van het oefenprogramma vergroten.
  • Balans- en coördinatieoefeningen: Deze oefeningen kunnen helpen om het evenwicht te verbeteren, wat belangrijk is om valpartijen te voorkomen en dagelijkse activiteiten met meer vertrouwen uit te voeren.