Hoe vaak krachttraining?

Hoe vaak trainen

Voor veel mensen bestaat deze periode met name uit het doen van krachttraining doordat teamsporten niet mogelijk zijn. Binnen het uitvoeren van een krachttraining zijn er erg veel verschillende manieren voor het vergroten van je kracht. De een doet het aan de hand van een schema en de anders verzint zelf een aantal oefeningen. De een traint 2 keer per week en de ander 6 keer per week. Maar hoe vaak moet je nou krachttraining doen om sterker te worden?

Maximalisatie

Uit onderzoek is gebleken dat het ideaal is om een spiergroep 2 tot 3 keer per week te trainen om vooruitgang te boeken. Dit komt doordat een spier na een zware krachttraining ongeveer 48 uur rust nodig heeft voordat de spier weer maximaal kan presteren. Tijdens deze training is het wel belangrijk dat je voldoende oefeningen doet om een spiergroep de juiste prikkel te geven om te kunnen groeien. Train je een spiergroep maar 1 keer per week dan geef je de spiergroep te veel rust na je training en boek je maar weinig vooruitgang. Train je een spiergroep meer dan 3 keer per week of train je dezelfde spiergroep 2 dagen achter elkaar, dan geef je een spiergroep te weinig rust na je training en kan je die spiergroep overbelasten. Dit kan uiteindelijk tot blessures leiden.

Schema

Je kunt dus zelf bepalen hoe vaak je krachttraining doet, zolang in ieder geval een spiergroep wel 2-3 keer per week traint. Zo kan je dus kiezen voor een full body schema 2-3 keer per week waarbij je alle spiergroepen traint. Echter ben je met een full body schema vaak lang bezig en bereik je niet de maximale prikkel per spiergroep. Indien je liever vaker krachttraining wilt doen is het handiger om een aantal spiergroepen te kiezen per training. Hierdoor kun je de volgende dag weer een aantal andere spiergroepen trainen. Herhaal dit 2-3 keer per week en je kunt 4 tot 6 keer per week krachttraining doen.