Pijn binnenkant knie

Pijn aan de binnenkant van de knie is een veelvoorkomende klacht die mensen van alle leeftijden kan treffen. Deze pijn kan verschillende oorzaken hebben, variërend van overbelasting en blessures tot degeneratieve aandoeningen zoals artrose. Ongeacht de oorzaak kan pijn aan de binnenkant van de knie ernstig ongemak veroorzaken en de mobiliteit beperken. Gelukkig kan fysiotherapie een effectieve behandeling zijn om deze pijn te verlichten en het functioneren van het kniegewricht te verbeteren.

Oorzaken van pijn aan de binnenkant van de knie

  • Overbelasting: Overmatige stress op de knie door herhaalde bewegingen, zoals hardlopen of springen, kan leiden tot irritatie van de structuren aan de binnenkant van de knie, zoals het mediale collaterale ligament. Dit is vaak het geval wanneer de bilspieren niet erg sterk zijn. De bilspier zorgt er namelijk voor dat de knieën naar buiten gehouden worden.
  • Traumamoment: Acute verwondingen, zoals verrekkingen of scheuren van de menisci, kruisbanden of het collaterale ligament, kunnen plotselinge pijn aan de binnenkant van de knie veroorzaken. Deze acute schade gaat vaak gepaard met een ontstekingsreactie en is te herkennen aan zwelling, warmte, roodheid en pijn.
  • Artrose: Artrose, ook wel degeneratie van het kraakbeen, is een veelvoorkomende aandoening die kan leiden tot pijn, stijfheid en zwelling aan de binnenkant van de knie. Na verloop van tijd kan artrose leiden tot ernstige beperkingen in de mobiliteit en functionaliteit van het kniegewricht. Artrose ontstaat vaak op oudere leeftijd.

De rol van fysiotherapie bij de behandeling van pijn aan de binnenkant van de knie:

Fysiotherapie speelt een cruciale rol bij het behandelen van pijn aan de binnenkant van de knie. Een ervaren fysiotherapeut kan een individueel behandelplan opstellen dat is afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt en gericht is op het verminderen van pijn, het verbeteren van de mobiliteit en het versterken van de spieren rondom het kniegewricht.

Belangrijk om te benoemen is dat pijn aan de binnenkant van de knie ook veel andere oorzaken kan hebben. Mocht je hier pijn ervaren, ga dan eerst langs een fysiotherapeut om je goed te laten informeren en diagnosticeren.

Enkele veelvoorkomende interventies die in een fysiotherapieprogramma kunnen worden opgenomen, zijn onder meer:

  • Mobilisatie en rekoefeningen: Gerichte mobilisatie- en rekoefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit van de spieren rondom de knie, waardoor de mobiliteit wordt vergroot en de pijn wordt verminderd.
  • Spierversterkende oefeningen: Het versterken van de spieren rondom het kniegewricht, met name de quadriceps, hamstrings en bilspieren helpen bij het stabiliseren van de knie en het verminderen van belasting op de beschadigde structuren.
  • Balans- en proprioceptieve oefeningen: Oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de balans en proprioceptie kunnen helpen bij het voorkomen van herhaalde blessures en het bevorderen van een goede lichaamshouding tijdens dagelijkse activiteiten en sport.
  • Informeren en adviseren: Fysiotherapeuten kunnen patiënten voorzien van advies over activiteitenaanpassingen, ergonomie en thuisoefeningen om het herstel te bevorderen en verdere blessures te voorkomen.