Tekst
Lettertype

Reumatoïde Artritis traject

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische auto-immuunziekte die ontstekingen veroorzaakt in de gewrichten van het lichaam, wat leidt tot pijn, zwelling, stijfheid en verminderde mobiliteit. Deze aandoening kan aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengen voor degenen die eraan lijden, en het beheersen van de symptomen en het handhaven van de functionaliteit van de gewrichten zijn cruciale doelen in de behandeling ervan. Performance-based fysiotherapie biedt een holistische benadering om deze doelen te bereiken en de algehele kwaliteit van leven van patiënten met RA te verbeteren.

Let op: Reumatoïde Artritis (RA) wordt vanaf januari 2025 vergoedt uit de basisverzekering. De vergoeding geldt alleen voor de langdurige inzet van oefentherapie die wetenschappelijk is bewezen bij deze patiëntengroep.

Begrip van reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis is een systemische ziekte waarbij het immuunsysteem per abuis gezonde cellen en weefsels in het lichaam aanvalt, met name de synoviale membranen die de gewrichten bekleden. Dit resulteert in ontsteking, wat op zijn beurt leidt tot beschadiging van het kraakbeen en bot rondom de aangetaste gewrichten. Na verloop van tijd kan dit leiden tot ernstige invaliditeit en verminderde kwaliteit van leven.

De rol van performance-based fysiotherapie

Performance-based fysiotherapie richt zich op het verbeteren van de algehele functionele capaciteit van een individu door middel van beweging en oefentherapie. Het doel hiervan is niet alleen om pijn te verminderen, maar ook om de kracht, flexibiliteit, balans en algehele conditie te verbeteren. Voor patiënten met RA kan deze benadering van fysiotherapie een belangrijke rol spelen bij het beheren van hun symptomen en het bevorderen van hun welzijn.

Voordelen van performance-based fysiotherapie voor RA

  • Pijnverlichting: Gerichte oefeningen en mobilisatietechnieken kunnen helpen bij het verminderen van pijn en stijfheid in de aangetaste gewrichten, waardoor patiënten meer comfort ervaren in hun dagelijks leven.
  • Verbeterde mobiliteit: Door het vergroten van de flexibiliteit en het verbeteren van de bewegingsvrijheid in de gewrichten, kan fysiotherapie patiënten helpen bij het behouden of verbeteren van hun mobiliteit, wat essentieel is voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten.
  • Spierkracht en uithoudingsvermogen: Het opbouwen van spierkracht en uithoudingsvermogen kan patiënten helpen om de belasting op hun gewrichten te verminderen, waardoor ze beter in staat zijn om fysieke activiteiten uit te voeren zonder overmatige vermoeidheid.
  • Verbeterde gewrichtsbescherming: Fysiotherapeuten kunnen patiënten leren hoe ze hun gewrichten op de juiste manier kunnen belasten en beschermen tijdens fysieke activiteiten, wat kan helpen om verdere schade te voorkomen.
  • Algemeen welzijn: Naast de fysieke voordelen kan performance-based fysiotherapie ook bijdragen aan het verbeteren van het algehele welzijn van patiënten door hen te helpen hun zelfvertrouwen te vergroten, stress te verminderen en sociale interactie te bevorderen.

Individuele aanpak

Het is belangrijk op te merken dat de aanpak van fysiotherapie voor elke patiënt met RA individueel moet worden aangepast. Wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor een ander. Daarom is het essentieel dat fysiotherapeuten een grondige evaluatie uitvoeren en een behandelplan opstellen dat is afgestemd op de specifieke behoeften, mogelijkheden en doelen van elke patiënt.

Conclusie

Reumatoïde artritis kan een slopende aandoening zijn die aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengt voor degenen die eraan lijden. Performance-based fysiotherapie biedt een effectieve benadering om de symptomen van RA te beheren, de functionaliteit van de gewrichten te behouden en de algehele kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. Door middel van gerichte oefeningen, mobilisatietechnieken en educatie kunnen fysiotherapeuten een waardevolle bijdrage leveren aan het welzijn van mensen met RA, hen helpen om actief te blijven en een volwaardig leven te leiden ondanks hun aandoening.

Belangrijk

Reumatoïde Artritis (RA) wordt sinds kort vergoedt uit de basisverzekering. De vergoeding geldt alleen voor de langdurige inzet van oefentherapie die wetenschappelijk is bewezen bij deze patiëntengroep.

De voorwaarden hiervoor zijn dat je een verwijzing hebt van een huisarts/specialist met de diagnose: Reumatoïde Artritis met ernstige beperkingen (RA). LET OP! Daardoor wordt alleen de patiëntengroep met “ernstige beperkingen” vanuit de basisverzekering.