Revalidatie na herseninfarct

Een herseninfarct kan ernstige schade in de hersenen veroorzaken. Met soms blijvende schade als gevolg. Welke klachten u over houdt, hangt af van het hersendeel dat beschadigd is. Niet alle gevolgen van een herseninfarct zijn visueel zichtbaar. Mensen om u heen kunnen niet altijd weten of u zich anders voelt of problemen heeft met andere cognitieve functies.

Oefenen na een herseninfarct

Het is belangrijk om snel te starten met de revalidatie na een herseninfarct om het herstel van de lichaamsfunctie en cognitieve functie in gang te zetten. In de eerste 12 weken na het infarct heb je het meeste en beste herstel. Snel beginnen met het revalideren zal u helpen om een optimaal resultaat te bereiken.

Wanneer u weinig kan oefenen omdat u laag belastbaar ben is het goed om toch te starten met een op maat gemaakt programma door de fysiotherapeut. Bij moeite met de motivatie of niet goed weten wat wel en niet kan is het advies om onder begeleiding van een fysiotherapeut te gaan trainen.

Oefeningen gebaseerd op het dagelijks functioneren zijn goede oefeningen om mee te starten. Ook al zijn de oefeningen lastig probeer ze toch te doen met veel aandacht. Vraag eventueel u omgeving om u te ondersteunen bij het oefenen voor meer zelfvertrouwen. Belangrijk bij het oefenen is dat u zoveel mogelijk zelfstandig probeert te trainen dat geeft op langer termijn het beste resultaat.

Kans op een tweede herseninfarct

Voor sommige mensen is het ook belangrijk gezonder te gaan leven. Denk hierbij aan meer lichaamsbeweging, stoppen met roken, een gezonde voeding, afvallen en het matigen van alcoholgebruik. Wanneer u een gezonder leven gaat leiden zal de kans op een tweede hartinfarct afnemen.

Het is dus belangrijk om de revalidatie na het herseninfarct snel te starten om zo het optimale resultaat te behalen.

Meer informatie over revalidatie na herseninfarct?

Neem vrijblijvend contact met ons op om een afspraak te maken voor een intake.