Rugpijn bij lopen en staan

Hoe is rugpijn bij lopen en staan te verlichten?

Uit onderzoek is gebleken dat een bepaalde houding niet direct een groter risico vormt op rugklachten dan andere houdingen. Probeer vooral zoveel mogelijk te wisselen van houding of beweging door de dag heen. Zeker als je indirect veelal in dezelfde positie bezig bent zoals bij een kantoorbaan. Het is bij lage rugklachten vooral van belang dat er veel gewisseld wordt van houding.

Door middel van gedoseerd bewegen kunt u de kans op rugklachten te verminderen. Probeer niet te lang achter elkaar te zitten als je een zittend beroep hebt, maar kom regelmatig achter de computer vandaan om even een rondje te wandelen of wat oefeningen te doen. Daarnaast is variatie in training belangrijk. Wie uitsluitend wandelt, belast het lichaam eenzijdig. Het is goed om je hoofdactiviteit af te wisselen met andere activiteiten. Voor wandelaars zouden spierversterkende oefeningen voor benen en romp heel efficiënt zijn. Bekijk eens wat oefeningen die we voor u op een rijtje hebben gezet, zoals oefeningen voor een sterke rug en oefeningen voor uw core (romp).

Afspraak makenBel ons 085 301 15 05

Rompspieren

Wanneer u tijdens het sporten last krijgt van de rug, kan dit een teken zijn van verminderde kracht van de rompspieren. Er wordt ter hoogte van de rug een onderscheid gemaakt tussen drie spiergroepen, namelijk:

 

  1. De rompbuigers die de romp voorover laten buigen.
  2.  De schuine buikspieren die instaan voor de draaiing van de romp.
  3.  De rompstrekkers die de romp achterwaarts strekken.

Deze drie groepen zijn van groot belang om de romp stabiel te houden. Een te hoge belasting op de rug tijdens het sporten kan klachten opleveren, maar dat ligt vaak meer aan de uitvoering of te hoge belasting van de rug op dat moment zelf.  U kunt de spieren versterken met stabilisatietraining. Uiteraard kan ook een verkeerde sporttechniek de natuurlijke houding van de rug verstoren, wat gepaard gaat met een grotere belasting van deze spieren en uiteindelijk pijn in de onderrug.

Behandeling middels fysiotherapie

Onze fysiotherapeuten kunnen u helpen u graag bij het verhelpen van uw rugpijn. Onze fysiotherapeuten adviseren welke oefeningen de pijn kunnen verlichten en helpen bij het uitvoeren van de oefeningen op de juiste manier.