Tips om fit te blijven in de zomer

De periode waar we allemaal weer op gewacht hebben, de zomer! De heerlijke warme zonnestralen, de strakblauwe lucht, de leuke wandelingen in het bos of op het strand enzovoorts. Voor de fanatieke sporters onder ons ook heerlijk om buiten bijvoorbeeld te hardlopen. Maar de zomer kan ook tegenstrijdig werken om de volgende redenen:

  • Bij veel sporten is er nu de zogenoemde zomerstop. Veel verenigingen liggen nu stil waardoor je eigenlijk een aantal weken geen beweging krijgt.
  • Vast wel herkenbaar, heerlijk lunchen of even een drankje doen op een terrasje met een wijntje of een biertje. Of voor de niet-alcohol drinkers onder ons een lekker ijskoud frisdrankje. Doe je dit 1 a 2x per maand dat is er niets aan de hand. Maar ga je minimaal 2x per week dan is het een ander verhaal. Regelmatig of overmatig gebruik van alcohol heeft ook invloed op de conditie en fitheid van het lichaam.

 

Hoe blijf ik fit in de zomer?

Wij hebben enkele essentiële tips op een rijtje gezet om toch fit blijven in de zomer.

 

  1. Let goed op je eet- en drinkpatroon. Probeer overmatig alcohol en frisdrank (met suiker) gebruik te vermijden. Het worden niet voor niets de onzichtbare kilovreters genoemd. Wij adviseren daarom om zoveel mogelijk water en/of thee te drinken. Daarnaast adviseren wij ook om veel fruit te eten i.p.v. fruitsappen te drinken. Het is bewezen dat in fruitsappen meer fruitsuiker zit, wat dus ook weer minder gezond is.
  2. Probeer routine aan te houden. Het menselijk brein houdt van routine dus probeer dit ook in het sporten toe te passen. Daag jezelf uit vaste momenten in een week in te plannen om te sporten.
  3. Probeer overal beweging in te zoeken. De temperaturen liggen hoger t.o.v. de andere seizoenen en is er relatief minder regenval. Misschien goed om de fiets weer uit de schuur te pakken en iedere avond een wandeling te maken. Ook kan je in de pauze even 15 minuten naar buiten om een wandeling te maken. Dan maak je ook nog eens even je hoofd leeg!
  4. Doe het niet alleen! Zoek een partner om mee te sporten voor extra motivatie. Mocht je een keer geen zin hebben, dan heb je altijd iemand die je kan motiveren. Het is daarnaast ook nog eens gezelliger!

 

Echter is het wel belangrijk om extra goed naar het lichaam te luisteren in de zomermaanden. Daarom hier nog enkele tips op een rijtje waar je op moet letten tijdens het sporten:

 

  1. Let goed op de signalen van je lichaam. Als de luchtvochtigheid hoog is, zal het zweet minder snel verdampen en hierdoor kan je lichaam zijn warmte niet kwijt. Dit heeft nare gevolgen als vermoeidheid, misselijkheid, verwarring etc.
  2. Zorg dat je altijd water drinkt tijdens het sporten ook al heb je geen dorst. Het lichaam heeft eenmaal vocht nodig.
  3. Ga niet in de volle zon trainen, zeker niet tussen 12.00 en 15.00. De temperaturen liggen dan het hoogst en vergt meer van het lichaam. Zeker als je buiten sport vergroot het de kans op bijvoorbeeld een zonnesteek.