Vergoeding fysiotherapie na operatie

Na een operatie volgt er vaak een revalidatietraject onder begeleiding van een fysiotherapeut. Dit is vaak een intensief revalidatietraject waarbij je meerdere keren per week fysiotherapie nodig hebt. Maar hoe zit het nou precies met de vergoeding van fysiotherapie na een operatie? Moet je dit zelf betalen of wordt dit vergoed vanuit de zorgverzekeraar?

Fysiotherapie vergoeding vanuit basisverzekering?

Fysiotherapie wordt alleen vergoed uit de basisverzekering als de aandoening op de Lijst Borst staat. Dit is een lijst met ‘chronische indicaties’ voor fysiotherapie. Om gebruik te kunnen maken van deze vergoeding heb je wel een verwijzing nodig van een arts. Wanneer fysiotherapie wordt vergoed uit de basisverzekering heb je recht op fysiotherapie indien nodig. De duur van de behandelperiode hangt af van de indicatie. Dit kan verschillen van 6 maanden tot een aantal jaar. Bespreek dit dus goed met je therapeut.

Let op, je wel moet je eigen risico betalen in het jaar van operatie én het jaar van behandeling. Als je bijvoorbeeld bent geopereerd in december 2020 en start met fysiotherapie in januari 2021 moet je dus zowel van 2020 als 2021 je eigen risico betalen. Daarnaast moet je ook de eerste 20 behandelingen fysiotherapie zelf betalen. De zorgverzekeraar vergoedt namelijk pas de kosten vanaf de 21e behandeling uit de basisverzekering. Als je fysiotherapie behandelingen in je aanvullende verzekering hebt dan worden deze eerst aangesproken tot 20 behandelingen. Heb je minder dan 20 behandelingen in je pakket dan zal je de overige behandelingen tot de 20e behandeling zelf moeten betalen.

Voorbeelden vergoedingen

Hieronder 3 situaties uitgelegd in een voorbeeld:

  • Als je géén aanvullende verzekering hebt dan betaal je de eerste 20 behandelingen zelf en dan gaat het daarna vanuit de basisverzekering. Hierbij wordt eerst aanspraak gemaakt op het eigen risico.
  • Wanneer je een aanvullende verzekering hebt van 9 fysiotherapie behandelingen dan wordt eerst aanspraak gedaan op die 9 behandelingen. Vervolgens moet je er 11 zelf betalen en gaat het vanaf de 21e behandeling weer uit de basisverzekering.
  • Heb je meer dan 20 behandelingen in je aanvullende verzekering, dan worden de eerste 20 behandelingen daaruit gebruikt. Vervolgens wordt vanaf de 21e behandeling weer vergoed vanuit de basisverzekering.

Rekening houdend met bovenstaand kan het handig zijn om genoeg fysiotherapie in je aanvullende verzekering te hebben. Indien je aan het eind van het jaar geopereerd wordt dan kan het ook handig zijn om je eigen risico voor het jaar erna zo laag mogelijk te zetten. Kijk hiervoor goed je eigen polis na.

Mocht je na het lezen van dit artikel nog vragen hebben kan je altijd contact opnemen met B&B Healthcare.