Vergoeding fysiotherapie vanuit uw zorgverzekering

Het algemene doel van fysiotherapie is om de pijn te verlichten/verhelpen, het functioneren van het bewegingsapparaat de verbeteren en te helpen bij het herstel van blessures. We hebben dus allemaal wel eens een fysiotherapeut nodig, zowel op jongere als oudere leeftijd. Denk hierbij aan een blessure die is opgelopen tijdens het sporten of het schiet bijvoorbeeld ineens in de rug tijdens het schoonmaken.

Maar wanneer wordt fysiotherapie vergoed vanuit de zorgverzekering? Dat hebben wij voor u in kaart gebracht.

Wat vergoedt de basisverzekering?

In eerste instantie wordt fysiotherapie niet vergoed vanuit de basisverzekering. Dat houdt in dat u een aanvullende verzekering moet afnemen bij uw zorgverzekeraar. Toch zijn er enkele uitzonderingen waarbij fysiotherapie wél vanuit de basisverzekering wordt vergoed, namelijk:

  1. Fysiotherapie die in verband staat met een chronische aandoening. Denk bijvoorbeeld aan een ruggenmergaandoening, spierziekte of aangeboren afwijkingen. Zo zijn er nog meer uitzonderingen. Bekijk deze lijst of uw aandoening hieronder valt;
  2. Fysiotherapie die je ontvangt in het ziekenhuis na een operatie of behandeling;
  3. Kinderen onder de 18 jaar krijgen de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Is de klacht nog niet verholpen of is het gewenste resultaat nog niet bereikt, dan vergoedt de zorgverzekeraar eventueel meer behandelingen (maximaal 9).

vergoeding fysiotherapie

Chronische aandoening

Als u een chronische aandoening heeft die voorkomt in de bovengenoemde “lijst”, worden de benodigde behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering. Echter wordt het pas vergoed vanaf de 21e behandeling. Dit houdt in dat de eerste 20 behandelingen voor uw eigen rekening zijn. Daarentegen kunt u hiervoor wel weer een aanvullende verzekering voor afsluiten.

Vanaf de 21e behandeling worden de behandelingen dus vergoed vanuit de basisverzekering. Let op: houd er wel rekening mee dat u hiervoor eerst eigen risico betaalt. Als uw eigen risico volledig is gebruikt, dan worden de resterende behandelingen volledig vergoed.

Aanvullende verzekering

Mensen met klachten/aandoeningen die niet op de “lijst” staan zullen een aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie moeten afsluiten of zelf moeten betalen. Het aantal behandelingen die vergoed worden varieert tussen de 6 en 42 behandelingen, afhankelijk van de zorgverzekeraar en het afgenomen pakket.

Let op: Een vergoeding is alleen mogelijk als de fysiotherapeut een contract heeft met de zorgverzekeraar.

Fysiotherapie bij B&B Healthcare

B&B Healthcare heeft met iedere zorgverzekeraar een contract waardoor u altijd in aanmerking komt voor een vergoeding met een aanvullende zorgverzekering.

Benieuwd naar de vergoedingen van diverse zorgverzekering maatschappijen? U kunt hier diverse zorgverzekeringen vergelijken.