Vo2max test

Met een Vo2max test wordt jouw huidige conditie in kaart gebracht op een loopband of een fietsergometer. Vo2max meet de maximale zuurstof die je iedere minuut inneemt. Gedurende de test wordt jouw uitademingslucht continu geanalyseerd en geeft veel informatie over de werking van jouw hart tijdens de inspanning. Een hogere Vo2max betekent dat de sporter meer energie m.b.v. zuurstof produceert en dus betere prestaties levert.

Hoe ziet zo’n test eruit?

Voorafgaand aan de test vragen we je om een aantal vragen te beantwoorden. Op basis van de antwoorden wordt bepaald of het uitvoeren van de test verantwoord is. Als er geen bijzonderheden zijn, dan plannen we een afspraak in om de test uit te voeren.

Deze test heeft mij veel inzicht gegeven over mijn huidige conditie en hoe ik deze kan verbeteren met een verbeterd trainingsprogramma.

— Melvin

Tijdens een Vo2max test krijg je van ons een masker die is verbonden met onze ECG-apparatuur. Op deze manier kunnen wij jouw uitademingslucht continu in de gaten houden en analyseren, ook wel ademgasanalyse genoemd. De inspanning bouwen we rustig op en gaan we uiteindelijk tot jij het maximale hebt bereikt. Op deze manier kunnen wij jouw inspanning stapsgewijs monitoren zodat we goed in kaart hebben wat er “onderweg” gebeurt met jou uitademingslucht. Dit is een bewuste keuze, omdat je tijdens het hardlopen/fietsen ook in intervallen traint.

Waarom een Vo2max test?

Voor fanatieke hardlopers, fietsers en andere duuratleten geeft de Vo2max test een indicatie over hoe goed jouw lichaam in staat is om de ingeademde zuurstof om te zetten in energie. Deze test brengt dus goed in kaart hoe goed jouw huidige conditie is en hoe we jouw trainingsschema kunnen verbeteren aan de hand van de resultaten. In plaats van werken met een algemeen trainingsprogramma kun je je programma op basis van de onderzoeksresultaten personaliseren.

Lees hier ook meer over onze fietstest hart (functie van het hart meting).