Wat is conditie?

Lichamelijk in goede toestand verkeren, dat is heel simpel gesteld conditie. Op het moment dat er over conditie wordt gesproken, doelt men echter voornamelijk op het uithoudingsvermogen. Dit is het vermogen om een activiteit over een langere tijd vol te kunnen houden. Maar is dat wel omvattend genoeg voor de term conditie? Of zijn er meerdere factoren die de conditie bepalen?

 

Factoren die conditie bepalen

De term conditie is een veel breder begrip dan alleen uithoudingsvermogen en daardoor moeilijk te omvatten. Één ding is wel zeker: conditie zegt iets, bij mensen, over fysieke prestaties. En fysieke prestaties vragen in veel gevallen meer dan alleen uithoudingsvermogen. Een goed uithoudingsvermogen maakt je bijvoorbeeld niet direct een goede langlaufer. Daar komt veel meer bij kijken. Om de term conditie zo goed mogelijk te omvatten, baseren we het in de praktijk daarom op basis van de grondmotorische eigenschappen van de mens. Deze eigenschappen tezamen bepalen de conditie of fitheid van een persoon.

De 5 grondmotorische eigenschappen:

  • Uithoudingsvermogen
  • Coördinatie
  • Kracht
  • Snelheid
  • Lenigheid

Situatie afhankelijk

Hoe goed iemand zijn of haar conditie is, hangt helemaal af van de prestaties die er gevraagd worden van het lichaam. Terugkomend op de langlaufer: naast een goed uithoudingsvermogen zal deze sporter ook coördinatief goed onderlegd moeten zijn. Sterker nog, met een goede techniek zal de activiteit minder energie kosten. Hierdoor wordt de activiteit efficiënter uitgevoerd en kan het langer volgehouden worden. Een lange afstand zwemmer zal naast uithoudingsvermogen ook genoeg kracht moeten bezitten om ‘hoog’ in het water te liggen en hierdoor minder weerstand van het water te hebben. Een verminderde lenigheid kan dan weer voor een veel minder efficiënte zwemslag zorgen. Ook snelheid is een factor van conditie. Wat betreft snelheid kan het kort: hoe sneller de uitvoering, hoe sneller de tijd!

 

Conclusie

Conditie is meer dan alleen uithoudingsvermogen. Vanwege de grote variatie aan lichamelijke activiteiten kan er ook niet gesproken worden van een optimale conditie. Voor elke sport is het daarom belangrijk om te analyseren welke grond motorische eigenschappen het meeste aan bod komen. Hierdoor kunnen er overzichtelijke trainingsdoelen worden opgesteld.