COPD

Wat is COPD? COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische longziekte waarbij de longen niet voldoende kunnen zorgen voor een goede ademhaling. COPD is een verzamelnaam voor twee typen chronische longziekten, namelijk chronische bronchitis en longemfyseem. Bij deze aandoening zijn de luchtwegen ontstoken zijn de longblaasjes beschadigt. De longblaasjes kunnen hierdoor minder zuurstof opnemen in uw lichaam. Bij deze aandoening gaat deze schade niet meer weg.

Afspraak makenBel ons085 301 15 05

COPD symptomen

De meest voorkomende symptomen van deze aandoening zijn benauwdheid en chronisch hoesten, vaak gaat dit gepaard met het ophoesten van slijm. Daarnaast zijn patiënten met deze aandoening snel kortademig en vermoeid en is er vaak sprake van een afname van uithoudingsvermogen en spierkracht in het gehele lichaam. Hierdoor wordt er meer moeite ervaren met het uitvoeren van dagelijkse handelingen.

Oorzaken

COPD komt bijna altijd door roken of doordat u in het verleden gerookt heeft. Roken beschadigt de longen ernstig en hierdoor kunnen longziekten zich gemakkelijk ontwikkelen. Soms heeft deze aandoening een andere oorzaak, zoals:

  • Astma, longontsteking en andere longziekten
  • Erfelijkheid
  • Het regelmatig inademen van schadelijke stoffen

COPD behandeling

Wilt u COPD laten behandelen? Deze aandoening is helaas niet te genezen. Met de juiste behandeling en aanpassingen in uw leven is het verloop van COPD wel te beïnvloeden. Hierin kan een fysiotherapeut u ondersteunen. Ten eerste is het belangrijk dat u stopt met roken. Blijven roken bij COPD of meeroken is nog schadelijker voor uw longen. Daarnaast kunt u medicijnen gebruikten waarmee u zich minder benauwd voelt en minder hoest.

De fysiotherapeut kijkt vooral naar de fysieke beperkingen die u ervaart als gevolg van deze aandoening. Meestal wordt de behandeling gericht op het optimaliseren van de fysieke activiteit en het bevorderen van de fysieke capaciteit. Het is namelijk belangrijk dat u de longcapaciteit en de spierkracht die u heeft, blijft gebruiken.  Door te starten met bewegen of door het bewegen uit te breiden met een fysiotherapeut verbeterd u uw conditie en neemt uw kracht toe waardoor u meer dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren met meer energie. Soms wordt er ook aandacht besteed aan ademspiertraining om de ademspierfunctie te verbeteren.

COPD vergoeding

Fysiotherapie wordt voor sommige patiënten met COPD vergoed vanuit de basisverzekering. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden:

  1. Minimaal GOLD classificatie II of hoger.
  2. Het (maximum) aantal behandelingen waar u recht op heeft is gekoppeld aan de zwaarte van de COPD. De criteria hebben betrekking op de ernst van de symptomen (gemeten met de mMRC en CAT) en het aantal en ernst van exacerbaties (aanvallen). Deze informatie kunt u navragen bij uw longarts, die kan een verwijzing maken voor fysiotherapie.