Tekst
Lettertype

De Quervain

Wat is de Quervain?

Wat is de Quervain? De Quervain is een peesirritatie (of peesschedeonsteking = tenosynovitus)  waarbij de pezen van de duim (van de strek en spreid spier) zijn geïrriteerd. De pijn bevind zich aan de zijkant van de pols aan de basis van de duim. Als de klachten langer aanhouden kan de pijn doortrekken naar de hele duim en de onderarm. In ernstige gevallen is er sprake van zwelling rond de peesschede.
Kracht zetten met de duim, iets vasthouden, een vuist maken en de duim bewegen zijn pijnlijk.

Klachten bij de Quervain

  • Pijn aan de zijkant van de pols, direct onder de duim.
  • De pols kan aan de duimkant dik worden.
  • Iets vastpakken wordt lastig en kan pijn doen.
  • Uw duim buigen, dwars over uw handpalm, doet pijn.
  • Als u uw duim beweegt, voelt u de pees soms in de peesschede schuren.

Oorzaken De Quervain

De klachten ontstaan als de peesschedes waar de pezen doorheen lopen te nauw worden. Dit kan komen door overbelasting waarbij er een irritatie van het slijmvlies dat in de peesschede loopt ontstaat. De pezen glijden minder makkelijk en schuren langs de schede en worden geïrriteerd. Herhaalde bewegingen zoals knijpen, tillen en wringen maar ook een ongewone houding van de pols kunnen voor de irritatie zorgen, die uiteindelijk tot de Quervain kan leiden.

Reuma en diabetes zijn risico factoren voor de Quervain. Ook worden de klachten vaker gezien bij racketspelers en volleyballers. Bij jonge moeders die krampachtig hun kind vasthouden en verzorgen/voeden word het vaker gezien. Bij zwangere vrouwen en net bevallen vrouwen worden hormonen als oorzaak van de klachten gezien.

Diagnose

De diagnose is simpel te stellen met een lichamelijk onderzoek. De test van Finkelstein word gewoonlijk gedaan om de diagnose te stellen. Vaak is de pijn met 1 vinger aan te wijzen.
Belangrijk is om goed te differentiëren met artrose duim, omdat de locatie overeenkomt.

Test van Finkelstein: maak een vuist met de duim in de vuist en beweeg de vuist richting de pink. Als er herkenbare pijn optreed bij de peesschede van de duim is de test positief.

 

Behandeling de Quervain

Wilt u de Quervain laten behandelen? Soms helpt het om 2 weken rust te nemen met de hand en verdwijnen de klachten vanzelf.
Mocht dit niet voldoende helpen tegen de pijn kan je in overleg met de huisarts pijnstillers proberen zoals ibuprofen, diclofenac en naproxen. Dit zijn NSAID’s en kunnen maagklachten veroorzaken en de invloed van andere medicatie beïnvloeden dus altijd in overleg met de huisarts.

Bij langdurige klachten kan een spalk helpen om rust te geven. Daarnaast is het raadzaam een afspraak te maken bij een (hand) therapeut om advies te krijgen over het gebruik van de pols en de duim. Mogelijke hulpmiddelen en het gebruik van de brace kan ook besproken worden met de therapeut.

Als de pijn blijft aanhouden is een injectie met corticosteroïde mogelijk. Eventueel kan je deze nog een keer herhalen na 2-3 weken. Helpt dit niet dan heeft nog een injectie geen zin.
(let op bij de injectie; soms zit er een afscheiding in de schede en moet de injectie aan 2 kanten van de afscheiding in de peesschede komen om te helpen)

Als u veel last blijft houden is een operatie mogelijk waarbij de peesschede open wordt gemaakt zodat ze pezen meer ruimte krijgen.

Behandeling door middel van fysiotherapie

Conservatief:
Advies over gebruik van de pols en duim in werk en thuissituatie. Mogelijke hulpmiddelen bespreken. Aanmeten van een op maat gemaakte brace.

Post operatief:
Na de operatie krijgt de hand/ duim eerst rust en na ongeveer een week wordt er gestart met handtherapie. De therapie bestaat uit gerichte oefeningen om de kracht en de bewegingen van de pols en de duim weer te herstellen.