Enkelinstabiliteit

Wat is enkelinstabiliteit?

Wat is enkelinstabiliteit? Het enkelgewricht blijft stabiel door de enkelbanden en door de spieren rondom de enkel. Ondanks het feit dat deze veel stevigheid bieden, bestaat er altijd de kans om de enkel te verzwikken. Of zoals we in de volksmond zeggen: door de enkel gaan. Meestal verzwikt de enkel waarbij de voet naar binnen klapt, maar de enkel verzwikt ook wel is zo dat de voet naar buiten klapt. Als dat met veel kracht of onder hoge snelheid gebeurt, kunnen enkelbanden inscheuren of zelfs afscheuren. Hierdoor ontstaat er een toegenomen beweeglijkheid van het gewricht met mogelijke instabiliteit als gevolg.

Enkelinstabiliteit kan worden onderverdeeld tussen kortdurende enkelinstabiliteit en langdurige enkelinstabiliteit. Onder de kortdurende enkelinstabiliteit valt de groep die binnen 12 weken volledig is hersteld. Als de volledige hersteltijd langer dan 12 weken duurt, spreken we van langdurige enkelinstabiliteit. Vaak is er dan sprake van een structurele vermindering van de enkelstabiliteit. In de meeste gevallen is er sprake van kortdurende enkelinstabiliteit.

De structurele vermindering van enkelinstabiliteit kan in theorie twee oorzaken hebben. Die worden onderscheiden als functionele enkelinstabiliteit en mechanische enkelinstabiliteit. Voor functionele enkelinstabiliteit geldt dat verminderde kracht en coördinatie van de spieren de instabiliteit veroorzaakt. De enkelbanden zijn in dat geval nog volledig intact. Bij mechanische instabiliteit is dit juist precies andersom. In dat geval zijn de enkelbanden dus juist de structuren die niet genoeg stevigheid bieden. In de praktijk zien we meestal een combinatie van beiden.

Wat zijn de oorzaken van enkelinstabiliteit?

De oorzaak van enkelinstabiliteit is meestal een enkelverzwikking. Dat is een veel gezien fenomeen tijdens sport. Vaak ontstaat het op het moment dat iemand snel van richting wilt veranderen of verkeerd landt na een sprong. Andere voorbeelden zijn op iemands voet staan of een tackle op de enkel. Enkelverzwikkingen komen daarom veel voor bij buitenspelende kinderen en veldsporten als voetbal, handbal en korfbal. Ondanks het feit dat enkelverzwikkingen vaak ontstaan tijdens sport kan een verkeersongeval of een misstap tijdens een wandeling het ook veroorzaken. Evenals bij mensen met het hypermobiliteitssyndroom. Doordat er bij dat syndroom van nature al sprake is van lakse gewrichtsbanden door het hele lichaam, kunnen zij ook enkelinstabiliteit ervaren.

Wat zijn de symptomen bij enkelinstabiliteit?

  • Pijn tijdens en na belasten
  • Vocht rond de enkel na het belasten
  • Instabiel/onzeker gevoel
  • Regelmatig de enkel verzwikken

Fysiotherapeutische behandeling van enkelinstabiliteit

Wilt u enkelinstabiliteit laten behandelen? Na een verzwikking is het allereerst belangrijk om de ernst van de kwetsuur vast te stellen. Er ontstaat doorgaans zwelling en een bloeduitstorting na een traumamoment. Daarbij geldt dat hoe meer weefsel er beschadigd is, hoe forser de bloeduitstorting en de zwelling zijn. In de zwelling zitten verschillende stoffen die de enkel nodig heeft om weer te kunnen herstellen. Het is daarom van belang om het belasten van de enkel te voorkomen, maar wel te blijven bewegen.

Op het moment dat de zwelling en pijn afnemen, kan er onder begeleiding van de fysiotherapeut worden gestart met de revalideren. Middels oefentherapie wordt de belastbaarheid van de enkel stapsgewijs opgebouwd totdat de gebruikelijke activiteiten weer hervat kunnen worden.

Neem bij vragen gerust contact op of maak hier direct een afspraak.