Wat zijn etalagebenen?
Wat zijn etalagebenen? Bij etalagebenen, oftewel arteriële claudicatio intermittens, ontstaat er een vernauwing van de beenslagaders door plaquevorming. Dit is een neerslag die zich aan de binnenzijde van de beenslagaders vormt. Door ophoping van deze plaque vermindert de bloedtoevoer en worden de beenspieren niet meer voldoende voorzien van zuurstof waardoor er klachten zoals kramp, pijn en een zwaar gevoel ontstaan.
Deze klacht heeft zijn naam te danken aan het feit dat mensen met etalagebenen korte stukjes kunnen lopen om de klachten weer te laten zakken. Het lijkt erop alsof ze van etalage naar etalage lopen.
Wat zijn de oorzaken van etalagebenen?
Het vormen van plaque in de slagaders is in principe een gevolg van ouderdom. Echter zijn er een aantal factoren die het proces van verkalken sterk kunnen versnellen:
- Roken
- Onvoldoende beweging
- Diabetes mellitus
- Te hoog cholesterolgehalte
- Ongezond eetpatroon
Wat zijn de symptomen van etalagebenen?
Het voornaamste symptoom van etalagebenen is een krampachtige pijn of doofheid in de kuiten tijdens het lopen. Ook kunnen de klachten voelbaar zijn in de bovenbenen of bilspieren. De klachten nemen af wanneer even rust neemt van het lopen.
De klachten treden vaak op vanaf een vaste afstand lopen. Tegen een helling op lopen zorgt voor een eerder ontstaansmoment van de klachten.
De voet van het aangedane been kan er bleker uitzien en kan ook kouder aanvoelen qua temperatuur.
Fysiotherapeutische behandeling bij etalagebenen
Wilt u etalagebenen laten behandelen? Lees deze alinea dan goed door. Wanneer u de diagnose claudicatio intermittens, ofwel etalagebenen, heeft gekregen van de arts is het van groot belang dat u uw leefstijl gaat aanpassen.
Mocht u roken dient u daar mee te stoppen om het proces van plaquevorming zo snel mogelijk te reduceren. Daarnaast gaat u minimaal 3 maanden gesuperviseerde looptraining doen bij de fysiotherapeut. Dit betekent dat u onder begeleiding de loopafstand gaat vergroten. Dit doet u door 2 keer per week op de loopband een afstand te lopen. U moet hierbij proberen door de pijn heen te lopen wat niet schadelijk is voor het lichaam. Ook zult u spierversterkende oefeningen gaan doen en gaat u aan de slag met het verbeteren van uw conditie.
Neem voor vragen gerust contact op of maak hier direct uw afspraak.