Gebroken of gekneusde ribben

Gebroken of gekneusde ribben?

Wat zijn gebroken of gekneusde ribben? De meeste mensen hebben in totaal 24 hebben ribben en hebben als voornaamste functie het hart en longen te beschermen en maakt de ademhaling mogelijk door in de longen een bepaalde onderdruk te creëren en ruimte te creëren. Als men een letsel oploopt aan de ribben dan kan dit een flinke pijn veroorzaken tijdens het bewegen. Ook niezen, tillen, buigen en hoesten kunnen pijnlijke klachten opleveren. Een dergelijke letsel ontstaat vaak door een flinke klap/stoot op de ribbenkast en/of de bovenrug.

Verschil tussen een gekneusde en gebroken rib

Een gekneusde rib is anders dan een een gebroken rib. Bij een gekneusde rib is het omliggende weefsel beschadigd en niet de ribben zelf. Bij een draaiende beweging zal een gekneusde rib meer pijn doen.

Bij een gebroken rib zijn de ribben wel aangedaan en is er een breuk ontstaan. Gebroken ribben komen veel voor bij patiënten met osteoporose (botontkalking), waar een stevige nies of hoest al kan leiden tot een ribfractuur.

Behandeling

Wilt u gekneusde of gebroken ribben laten behandelen? Gekneusde of gebroken ribben herstellen vanzelf en heeft een herstelperiode van maximaal 6 weken. Wanneer er sprake is van ernstige kneuzing kan de herstelperiode oplopen tot enkele maanden.

Wij adviseren om pijnstillers te nemen tegen de pijn en voldoende rust te nemen. Wij kunnen u helpen door middel van fysiotherapie om het ademhalingsproces te optimaliseren. Ook kunnen wij u ondersteunen in het herstelproces met behulp van medical taping. Deze kan maximaal 4 dagen blijven zitten en zorgt ervoor dat de onderhuidse druk in het ribbengebied afneemt.