Gebroken sleutelbeen

Wat is een gebroken sleutelbeen?

Wat is een gebroken sleutelbeen? Dit is één de meest voorkomende botbreuken, ook wel clavicula fractuur genoemd. Het sleutelbeen verbindt het schouderblad met het borstbeen. Er zijn 3 verschillende type sleutelbeenbreuken:

Type 1: laterale claviculafractuur. Hierbij zit de breuk aan de buitenkant (de kant richting de schouder) van het sleutelbeen.
Type 2: Mid-schaft claviculafractuur. Hierbij zit de breuk in het midden van het sleutelbeen.
Type 3: Mediale claviculafractuur. Hierbij zit de breuk aan de binnenkant (de kant van het borstbeen) van het sleutelbeen.

 

Hoe ontstaat het?

Een gebroken sleutelbeen komt meestal door een val op de schouder of een val op een uitgestrekte arm. Het komt vaak voor bij wielrenners en contactsporten zoals rugby.

Wat zijn de symptomen van een gebroken sleutelbeen?

Allereerst heb je bij een gebroken sleutelbeen direct veel pijn rond de schouder. Daarnaast is de arm heffen lastig tot onmogelijk en kan de schouder warm en dik aanvoelen. Ook kun je op het sleutelbeen een verhoging of knobbel zien door de verplaatsing van de 2 delen van het sleutelbeen.

Behandeling van een gebroken sleutelbeen

Wilt u een gebroken sleutelbeen laten behandelen? De behandeling na de breuk is goed te verhelpen met fysiotherapie. Allereerst is rust belangrijk. Hierdoor wordt geadviseerd de eerste week / 2 weken een mitella te gebruiken. Na een periode van rust is het belangrijk om de mobiliteit in de schouder te verbeteren door middel van oefeningen en mobilisaties en te starten met oefeningen om de spieren in- en rond de schouder weer sterker te maken.

In sommige gevallen wordt er toch gekozen voor een operatie, denk hierbij aan een breuk waarbij een botstuk door de huid dreigt te gaan of een sterk afwijkende stand. Bij een operatie wordt meestal gebruik gemaakt van een plaat met schroeven om het sleutelbeen op zijn plek te houden. Om het herstel optimaal te laten verlopen is het ook na de operatie  verstandig om naar de fysiotherapeut te gaan voor een revalidatietraject.

Neem voor vragen gerust contact op of maak hier direct een afspraak.

Onze schouderspecialisten