Heup impingement

Wat is een heup impingement?

Een impingement in de heup betekent eigenlijk een inklemming in het gewricht. Het heupgewricht is een kogelgewricht wat bestaat uit de kop van het dijbeen en de kom van het bekken. Wanneer er een vervorming is van de kop of de kom, kunnen structuren in het gewricht worden ingeklemd. Heup impingement is een veelvoorkomende klacht bij sporters. De klachten uiten zich met name in pijn in de liesregio.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van een heup impingement?

Bij een heup impingement is er sprake van een verandering in de botstructuren in de heup. Dit kan zich op verschillende manieren ontwikkelen. We spreken daarom ook van twee soorten heup impingements: Pincer en CAM impingement.

  • Pincer-impingement: Hierbij is er sprake van een verandering van de botstructuur van de kom van het bekken (kom van het gewricht)
  • CAM impingement: Hierbij is er sprake van een verandering van de botstructuur van de kop van het dijbeen (kop van het gewricht)

Het is echter ook mogelijk om een combinatie van beide vormen te hebben. De klachten bij een heup impingement zijn met name pijn in de liesregio, bil en rondom het bekken.

Wat is de behandeling van een heup impingement bij een fysiotherapeut?

De fysiotherapeut kan verschillende testen bij u uit voeren om de bewegelijkheid van de heup te onderzoeken. Wanneer een heup impingement het vermoeden is, zal verder onderzoek nodig zijn bij een arts. Voor een goede diagnose zal u moeten worden doorverwezen naar een orthopeed die verder beeldonderzoek kan verrichten.

Na het onderzoek kan de fysiotherapeut met u aan de slag om de klachten te gaan verlichten. Een belangrijk deel van de behandeling is het uitvoeren van specifieke spierversterkende oefentherapie om het heupgewricht te ontlasten.