Ischias

Wat is Ischias?

Ischias is een aandoening die wordt gekenmerkt door pijn in de bil, heup en het been, veroorzaakt door druk op de ischiaszenuw. Deze zenuw is de langste zenuw in het lichaam en loopt vanaf de onderrug naar de voeten. Wanneer de zenuw bekneld raakt of geïrriteerd raakt, kan dit leiden tot ischiaspijn. Fysiotherapie kan een effectieve behandeling zijn voor patiënten met ischiaspijn, omdat het kan helpen de oorzaak van de pijn te achterhalen en de symptomen te verminderen.

Wat zijn de symptomen van Ischias?

Ischias is een aandoening die wordt gekenmerkt door pijn die langs de heupzenuw loopt, die zich uitstrekt van de onderrug tot aan de benen en de voeten. De symptomen van ischias kunnen variëren van mild tot ernstig en omvatten.

Het is belangrijk om te weten dat de symptomen van ischias kunnen variëren van persoon tot persoon en afhankelijk zijn van de ernst en de oorzaak van de aandoening.

 

 

De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Pijn: De meest voorkomende symptoom van ischias is pijn langs de heupzenuw. De pijn kan variëren van een milde, doffe pijn tot een scherpe, brandende pijn die langs de achterkant van het been straalt.
 • Verminderde mobiliteit: Door de pijn en zwakte die gepaard gaat met ischias, kan het moeilijk zijn om normale activiteiten uit te voeren, zoals buigen, tillen of zitten.
 • Moeilijkheden met zitten: Ischias kan het moeilijk maken om langere tijd te zitten, omdat dit de pijn en het ongemak kan verergeren. Ook een andere houding aannemen gaat voor sommigen moeizaam.
 • Gevoelloosheid: Sommige mensen met ischiaspijn kunnen een dof gevoel of tintelingen ervaren in de benen of voeten. In sommige gevallen is er sprake van gevoelloosheid.
 • Zwakte: Ischias kan leiden tot spierzwakte in de benen, waardoor het moeilijk kan zijn om te staan of te lopen. Dit komt door de aanhoudende pijn en ongemak vanuit de ischiaszenuw.

Hoe ontstaat Ischias?

Ischias ontstaat doordat de Nervus Ischiadicus wordt geïrriteerd door een ontstekingsreactie en/of door een druk op de zenuw. Het klachtenbeeld ‘ischias’ zit tussen ‘spit’ en het herniabeeld in. Echter kan er soms, bijvoorbeeld bij een stenose, irritatie van de Ischiadicus verantwoordelijk zijn. Wanneer er geen sprake van een stenose is, zijn onderstaande factoren met name verantwoordelijk voor het ontstaan van ischias:

 • Hernia’s;
 • Piriformissyndroom;
 • Een traumamoment in de rug;
 • Overbelasting van de rug;
 • Degeneratieve aandoeningen van de wervelkolom.

Intake bij ischias klachten

De diagnose ‘ischias’ is een verzamelnaam voor verschillende oorzaken van rug, bil en beenpijn. Een diagnose is niet snel gemaakt en is daarom een uitgebreide intake noodzakelijk. Lichamelijk onderzoek kan soms lastig zijn, omdat men scherpe pijnklachten kan ervaren. Tijdens een intake is het belangrijk om de volgende antwoorden te verkrijgen:

 • Ervaart men pijn en stijfheid bij het opstaan en lang zitten;
 • Ervaart men pijn en stijfheid na een lange autorit;
 • Ervaart men klachten tijdens het hoesten of niezen en straalt dit door naar de rug en/of het been,
 • Ervaart men pijn tijdens het bukken en tillen
 • Patiënt is gedurende de intake ‘onrustig’ en wil voortdurend van houding veranderen.

Fysiotherapie voor ischias

Als de pijnklachten na 6 weken niet verdwijnen en de pijnstillers niet altijd goed aanslaan, kan een fysiotherapeut helpen om sneller te genezen. Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van de pijn en het verbeteren van de mobiliteit en functie bij ischiaspatiënten. Een fysiotherapeut kan verschillende technieken gebruiken om de oorzaak van de pijn vast te stellen en een behandelplan op te stellen.

Oefentherapie

Een belangrijk onderdeel van fysiotherapie voor ischias is oefentherapie. Dit omvat oefeningen om de spieren en gewrichten te versterken en de mobiliteit te verbeteren. Deze oefeningen kunnen gericht zijn op specifieke spieren die de ischiaszenuw beïnvloeden, zoals de piriformis-spier. Oefeningen die de core-spieren versterken, zoals de buik- en rugspieren, kunnen ook helpen bij het ondersteunen van de wervelkolom en het verminderen van de druk op de ischiaszenuw.

Manuele therapie

Manuele therapie omvat handmatige technieken om de spieren en gewrichten te manipuleren en te mobiliseren. Dit kan helpen bij het verminderen van de pijn en het verbeteren van de mobiliteit bij ischiaspatiënten. Een fysiotherapeut kan gebruik maken van massage, triggerpoint therapie, stretching en andere technieken om de spieren te ontspannen en de doorbloeding te verbeteren.

Houdingsadvies

Een fysiotherapeut kan ook advies geven over de juiste houding en lichaamshouding. Dit kan helpen om de druk op de ischiaszenuw te verminderen. Bij een houdingsadvies hoort ook een advies over de houding tijdens bepaalde bewegingen, zoals lopen, hardlopen en krachtoefeningen.