Shin splints

Wat is shin splints?

Wat is shin splints? Shin splints (ook wel springschenen genoemd) is een aandoening, waarbij er pijn aan de voor/binnenzijde van het onderbeen wordt gevoeld, aan de binnenzijde van het scheenbeen. Dit komt door een ontsteking, irritatie of overbelasting van het botvlies dat tussen uw scheenbeen en het kuitbeen loopt. Een van de oorzaken van deze aandoening is de diepe onderliggende kuitspier (musculus soleus) die trekkracht veroorzaakt aan dit botvlies. De diepe onderliggende kuitspier heeft als voornamelijke functie het strekken van de voet. Het botvlies is een pijngevoelig weefsel dat bij verandering snel reageert. Wanneer dit botvlies geïrriteerd is, staat dit garant voor klachten. Deze klachten worden dan gelokaliseerd op de plek waar het scheenbeenbot aan de binnenzijde van het onderbeen afloopt. Vaak zijn er 1 of 2 specifieke punten aan te wijzen, maar wordt de pijn langs de gehele binnenste scheenbeenrand ervaren.

Wat zijn de oorzaken van shin splints?

Een veel voorkomende oorzaak van shin splints is hardlopen. Bij deze klacht moet de diepe onderliggende kuitspier herhaaldelijk flink wat kracht leveren. De spier zal er voor zorgen dat er meer trekkracht ontstaat op het botvlies en dat deze geleidelijk geïrriteerd raakt. Bij rust nemen de klachten af. Shin splints kent meerdere oorzaken:

 • Een te snelle of te zware opbouw van activiteiten;
 • Onregelmatigheid in trainingen;
 • Veel springen, wanneer hier niet aan gewend;
 • Verkeerd schoeisel;
 • Schoeisel dat gewijzigd is in de afgelopen periode;
 • O-benen.

De symptomen bij shin splints

De meeste mensen ervaren een trekkende en stekende pijn aan binnen- voorzijde van het onderbeen, scheenbeenregio. Door een deel van de mensen wordt er op 1 of twee punten langs de rand van het scheenbeen een scherpe pijn ervaren, wanneer hierop wordt gedrukt.

Deze pijn kan ervaren worden tijdens de volgende handelingen:

 • Hardlopen;
 • Trainen, maakt niet uit welke sport;
 • Springen;
 • Wandelen;
 • Eénbenig belasten van het been.

Handelingen die hierop lijken kunnen ook als pijnlijk worden ervaren. Activiteiten die u in het algemeen dagelijks leven gewoon doet, worden opeens pijnlijk.

Behandeling van shin splints bij een fysiotherapeut

Wilt u shin splints laten behandelen? Samen met een fysiotherapeut gaat u aan de slag om deze aandoening te verhelpen. Dit zal de fysiotherapeut doen door middel van oefentherapie voor de kwaaddoende spier. Ook zal de fysiotherapeut u meer vertellen over de klacht, hoe deze is ontstaan en wat u het beste kunt doen om de klachten zo snel mogelijk te laten verdwijnen.  Het doel is om ervoor te zorgen dat de spier meer ontspanning krijgt en dat de spier zijn werk weer op een optimale manier kan volbrengen. Hierdoor zal er minder spanning komen te staan op het botvlies. Ook zal de fysiotherapeut aandacht besteden aan het oefenen/versterken van de spieren in de directe omgeving van de kwaaddoende spier. Shockwave therapie is bij shin splints niet bewezen effectief, in overleg met de fysiotherapeut kan shockwave therapie nog wel worden overwogen als behandeling.

Neem gerust contact op voor vragen of maak hier direct uw afspraak.