Skiduim

Wat is een skiduim?

Wat is een skiduim? Een gewrichtsbandje van het duimgewricht is beschadigd. Dit gebeurt bij het ontwrichten van de duim als deze naar buiten klapt. Bijvoorbeeld met een val of als er een bal op de uitgestrekte duim komt. Vaak zie je dit op de wintersport als bij een val de duim blijft hangen achter de skistok, vandaar de naam. De artsen gebruiken “ligamentum collaterale ulnare letsel”, naar het bandje dat is aangedaan. Dit bandje bevindt zich aan de binnenzijde van het MCP-1 gewricht aan de basis van de duim. Door de grote kracht naar buiten verrekken of scheuren. In het geval van een volledige scheur, of ruptuur, kan de duim ongebruikelijk naar buiten bewegen omdat de beweging niet meer geblokkeerd wordt door het ligament.

Welke klachten met een skiduim?

  • pijn aan de binnenzijde van de duim
  • drukpijn aan de basis van de duim in de handpalm
  • zwelling rond MCP-1 gewricht
  • pijn bij kracht zetten zoals bij los of vastdraaien van een deksel
  • instabiliteit
  • bij volledige ruptuur een ongewone bewegelijkheid naar buiten

Oorzaken van een skiduim

Er is sprake van acuut en chronische letsel: Bij acute klachten is er sprake van een harde naar buiten gerichte kracht op het onderste gewricht van de duim. Bijvoorbeeld door een bal op een uitgestrekte duim of met een val waarbij de duim blijft hangen. De band verrekt of scheurt volledig, soms kan er zelfs een stukje bot meekomen.

Chronische klachten ontstaan bij herhaalde bewegingen waarbij de band steeds wat verrekt. Op termijn wordt de band slap waardoor het gewricht instabiel wordt en uiteindelijk kan slijten wat pijn en mogelijk een functionering beperking kan geven.

Diagnose

De arts onderzoekt de duim, en stelt een diagnose op basis van de anamnese, de locatie van de pijn en de eventuele bewegingsuitslag van de duim. Bij een acute klacht bijvoorbeeld na een trauma kan er een foto genomen worden om een breuk uit te sluiten en om te kijken of er misschien een stukje bot is meegekomen bij de ruptuur.

Behandeling skiduim

De behandeling hangt af van de ernst van de klacht. Bij een lichte verrekking van de pees is tape vaak voldoende, bij iets ernstigere verrekkingen kan een spalk helpen welke 3-4 weken moet worden gedragen. Mocht de band volledig gescheurd zijn, hierbij kan soms ook een stukje bot loskomen, dan is een operatie geïndiceerd. Tijdens de operatie wordt de losgescheurde band vastgemaakt op het bot. Na de operatie krijgt u gips en later een afneembare spalk.

Fysiotherapie en skiduim

Wilt u een skiduim laten behandelen? Bij milde klachten kan de fysiotherapeut tapen, advies geven over de spalk of deze eventueel op maat maken.

Na een operatie helpt de (hand) therapeut u weer de volledige kracht en mobiliteit in de duim terug te krijgen.

Neem gerust contact op voor vragen of maak hier direct uw afspraak aan.