Spanningshoofdpijn

Iedereen heeft in zijn/haar leven wel eens te maken met spanningshoofdpijn. Maar hoe herken je spanningshoofdpijn en waar komt het precies vandaan?

Waar komt spanningshoofdpijn vandaan?

Spanningshoofdpijn kan op meerdere manieren ontstaan, maar zoals de naam al doet vermoeden, komt het in de meeste gevallen van spanning in de spieren in het hoofd, de nek en de schouders. Spanningshoofdpijn is een zeurende pijn die dof en drukkend aan voelt. Je kunt het vergelijken met een band die om het hoofd is gewikkeld die voortdurend knelt.

De reden waarom de spanning in het hoofd wordt gevoeld in plaats van in de spieren zelf, is te wijten aan wat wij een triggerpoint noemen. Er zijn meerdere triggerpoints die spanningshoofdpijn veroorzaken. Deze zijn te o.a. te vinden in het hoofd, de kaak en schouders.

Dus waarom krijg je deze triggerpoints?

Triggerpoints ontstaan van nature door spiergebruik, maar spieren raken sneller vermoeid als ze verkeerd of overmatig worden gebruikt, zoals:

  • Voorover leunen;
  • Slechte houdingen of bewegingen (ook tijdens het slapen);
  • Kaakklemmen;
  • Gamen;
  • Overmatig smartphone gebruik;
  • Stress.

Behandeling van spanningshoofdpijn

Door onder andere massages, dry needling en manuele therapie maken we de triggerpoints los. Dit geeft pijnverlichting en verhelpt in de meeste gevallen de pijnklachten. Om te voorkomen dat de spieren vermoeid raken is het bovendien belangrijk om die spieren te trainen en versterken, zodat je langer aan je bureau kunt blijven zitten bijvoorbeeld.

Als de spanningshoofdpijn echter wordt veroorzaakt door stress, zullen bovengenoemde therapieën niet altijd werken. Wij adviseren dan een consultant te zoeken die gespecialiseerd is in het verminderen van stress.

Als u door spanningshoofdpijn wat spieren wilt losmaken, bel ons dan en wij kunnen het voor u doen!

Last van spanningshoofdpijn? Bel ons voor een afspraak! Bel ons 085 301 15 05