Achillespeesblessure tijdens hardlopen

Goede voornemens, goede motivatie of lekker weer zijn triggers voor mensen om buiten eens lekker te hardlopen. Maar tijdens het hardlopen kunnen er diverse blessures ontstaan, waaronder de bekende achillespeesblessure. Heb je tijdens het hardlopen last van jouw achillespees? Lees dan snel verder wat mogelijke oorzaken kunnen zijn en hoe je dit het beste kunt behandelen.

Oorzaken achillespeesblessure

De klacht is vaak een verrekking, scheurtje of overbelasting van (een deel) van de achillespees. Er is dan een toename van meer vocht en cellen in de pees, maar de structuur van de pees is onveranderd met als gevolg een pijnlijke zwelling.

De achillespees is een verbinding tussen twee kuitspieren en de hak en heeft als functie de krachten die vanuit de kuitspieren geleverd worden over te brengen op de hak. Overbelasting van de pees is daarom een van de grootste oorzaken van een achillespeesblessure. Andere mogelijke oorzaken kunnen zijn:

  • Verkeerde loopschoenen (versleten of slechte demping);
  • Verkorte kuitspieren;
  • Verkeerde stand van de voeten.

Overbelasting kan voorkomen door bijvoorbeeld een te hoge intensiteit of te veel kilometers in een te korte trainingsperiode.

Verschijnselen achillespeesblessure

Omdat een achillespeesblessure vaak een gevolg is van overbelasting zullen de pijnklachten geleidelijk toenemen. In eerste instantie zal je wat irritatie voelen. Na een aantal dagen is er ook sprake van ochtendstijfheid. In een volgende fase zal je ook al het een en ander voelen tijdens het warmlopen en kan je niet meer intensief trainen. Je zult dan ook merken dan de achillespees is opgezwollen en rood en warm aanvoelt.

Behandelingen achillespeesblessure

Een achillespeesblessure is erg vervelend en gaat niet zomaar over. Daarnaast belemmert een achillespeesblessure vaak de dagelijkse dingen doe je doet, aangezien lopen ook al erg lastig wordt. Ons advies is om in eerste instantie rust te geven aan de achillespees zodat de pees weer kan herstellen. Daarnaast kan je de pees masseren met een ijsklontje om de zwelling te verminderen. Daarnaast is het belangrijk om voorzichtig rekoefeningen van de kuitspieren uit te oefenen. In een later stadium kun je versterkende oefeningen doen om de pees te versterken om overbelasting te voorkomen. Ten slotte is het belangrijk hardloopschoenen te dragen met een goede demping. Heb je deze nog niet, dan is het verstandig hier extra aandacht aan te geven.

Begeleiding nodig?

Het kan zijn dat de achillespeesblessure is een later stadium zit en bovenstaande behandelingen niet helpen. Dan kunnen onze fysiotherapeuten u begeleiden in het herstelproces van de achillespeesblessure. In eerste instantie zullen wij een goede diagnose stellen om te controleren hoe ernstig te blessure is. Aan de hand hiervan zullen wij een op maat gemaakte behandelplan en trainingsschema opstellen. Wij zullen ervoor zorgen dat u zo snel mogelijk weer intensief kunt sporten.