Blessurevrij het nieuwe sportseizoen starten?

De zomervakantie is in veel provincies al van start gegaan. Dat betekent ook dat sportverenigingen even pauze hebben en zich voorbereiden op het nieuwe seizoen. Voor de sporters onder ons ook even lekker om een break te nemen om fysiek en mentaal tot rust te komen. Iedereen viert zijn vakantie anders. Sommigen liggen languit op het strand of aan het zwembad met een drankje. Anderen kiezen voor een meer sportieve vakantie met trektochten, zwemmen, mountainbiken etc. Maar waar kies jij voor?

Afnemende conditie

Iedereen verdient zijn of haar rust. Daar zijn de vakanties ideaal voor, gewoon even lekker ontspannen. Maar aan de andere kant heeft dit ook effect op ons lichaam, in dit geval verlies van kracht en conditie. Na enkele weken rust merk je al een afname van je kracht en conditie. Maar hoe kan dit? Ons hart krijgt minder trainingsprikkels en pompt minder efficient het bloed in ons lichaam rond. Hierdoor kunnen onze spieren de ontvangen zuurstof minder goed verwerken wat uiteindelijk resulteert in een afname van onze kracht en conditie.

Blessures

Je zult snel merken tijdens de eerste trainingssessies dat je weer moet wennen aan het ritme. Daarnaast zal je ook snel merken dat de conditie is afgenomen. Uit ervaring vanuit onze praktijken zien wij dat de kans op blessures in de voorbereiding van het nieuwe seizoen groter is t.o.v. andere periodes. De belangrijkste reden hiervoor heeft te maken met de te grote belasting gedurende de trainingen en wedstrijden. Uit enthousiasme geven we meer dan 100%, maar dit vergroot ook de kans op blessures. De spieren zijn minder sterk en soepel en moet dit dus weer rustig opgebouwd worden. Begin op 70-80% van je maximale prestatie en bouw dit met 5 % per week op om klachten te voorkomen.

Bereid je zelf goed voor

Makkelijker gezegd dan gedaan zul je wellicht wel denken. Na wekenlang uitrusten en ontspanning is het voor enkelen moeilijk de motivatie weer terug te vinden. Maar eenmaal de eerste stap gezet zul je al snel merken dat die motivatie snel terugkomt. Neem als sporter de verantwoordelijkheid om jezelf goed voorbereid het nieuwe sportseizoen in te gaan. Werk gedoseerd aan je conditie zodat je niet helemaal opnieuw begint tijdens de eerste training. De beste manieren om aan je conditie te werken zijn o.a. hardlopen, fietsen of zwemmen.

Namens B&B Healthcare alvast een hele fijn vakantie gewenst en veel succes in de voorbereiding van het nieuwe sportseizoen!

Lees ook: ”Hoe zorg ik dat ik weer fit ben voor volgend seizoen na de zomerstop?”.