Hoe zorg ik dat ik weer fit ben voor volgend seizoen na de zomerstop?

In deze roerige tijd is het voor veel mensen lastig geweest om zijn of haar gewone sportactiviteiten uit te voeren. De mogelijkheden waren erg beperkt en nu het weer toegestaan is om iedere sport uit te voeren hebben veel teamsporten zomerstop.
Over een paar weken beginnen de voorbereidingen voor het nieuwe seizoen, dus het is weer tijd om wat aan je fitheid te doen. Hierbij geven we je een aantal tips die je kunt gebruiken bij het fit worden voor volgend seizoen.

Om fitter en sterker te worden dien je minimaal 2 keer per week een trainingsprikkel te geven aan je lichaam. Probeer in je training zowel conditionele als krachtoefeningen te doen. Wanneer je dit wilt combineren kun je ervoor kiezen om 2 krachtoefeningen te combineren en dit zonder rust achter elkaar uit te voeren. Hierdoor blijft je hartslag hoog en wordt het dus automatisch ook conditioneel zwaarder. Indien je liever je krachttraining niet combineert met je conditietraining kun je het ook splitsen. Dan zou je per week 2 krachttrainingen kunnen combineren met 2 conditietrainingen. Let er wel goed op dat je zorgt voor een goede opbouw in je training. Indien je de belasting te snel verhoogt kan dit namelijk leiden tot blessures. Zeker in de voorbereiding is het belangrijk dat je oefeningen goed kunt uitvoeren en jezelf niet overbelast voordat het seizoen begint. Daarom kun je beter kiezen voor een intervaltraining dan voor een duurtraining, waarbij je jezelf ook nog rust geeft. Dit kun je dan rustig opbouwen door de intensiteit te verhogen of de duur te veranderen.

Uit onderzoek is gebleken dat specifiek trainen een beter effect heeft dan algeheel trainen. Kies daarom voor een duurtraining die gerelateerd is aan jouw sport. Een voetballer zal bijvoorbeeld meer hebben aan een hardlooptraining dan een training op een fiets of een roeimachine.

 

Wil je begeleiding bij het fit worden voor het nieuwe seizoen?

Bij het opbouwen en het fit worden kan een fysiotherapeut of personal trainer helpen. Zij kunnen samen met jou een schema maken, zodat jij weer fit bent na de zomerstop! Om een afspraak te maken met de fysiotherapeut of personal trainer in regio Den Haag kun je bellen naar het secretariaat van B&B Healthcare, 085-3011505.

Lees ook: ”Tips om fit te blijven in de zomer” en ”Blessurevrij het nieuwe sportseizoen starten?”.