Tekst
Lettertype

Feiten en fabels over een hernia

Feiten en fabels over een hernia.

Een hernia is voor veel mensen het eerste waar ze aan denken bij het hebben van nek- of rugklachten. Gelukkig komt deze specifieke aandoening niet zo vaak voor; zo’n 1-5% van alle nek- of rugklachten is daadwerkelijk een hernia. We merken dat er veel vragen ontstaan wanneer de diagnose wordt gesteld. Wij pikten er een aantal vragen uit en geven je antwoord:

Een hernia doet pijn: feit en fabel

Allereerst: veel mensen hebben een hernia zonder het te weten. Als er wel een uitstulping zit, maar deze niet tegen een zenuw aandrukt, is er niets aan de hand en merken we daar niets van. Drukt deze echter wel tegen een zenuw kan het wel flink pijnlijk zijn! Meestal omschrijven mensen dit als een heftige, schietende of brandende pijn. De pijn in het arm of been is vaak heftiger dan de pijn in de rug of nek. Hoesten, niezen en persen geeft een stekende pijn.
Pijn is niet het enige symptoom. Tintelingen en een doof gevoel spelen ook vaak mee. Daarnaast kan je krachtsverlies merken door een klapvoet of bijvoorbeeld het niet goed vast kunnen houden van een pen.

Opereren is beter voor het herstel: fabel

De kans is groot dat hernia-klachten binnen een half jaar vanzelf over gaan. Na een jaar hebben nog ongeveer 12 van de 100 mensen die afwachten klachten. Het lijf kan de hernia namelijk zelf opruimen. Als je kijkt naar een jaar na de operatie is het herstel tussen mensen die een operatie hebben gehad of niet bijna gelijk. Het heeft dus de voorkeur om niet te opereren, maar soms is de pijn zo heftig dat het toch de beste optie is. Een andere indicatie om te opereren is gevoelloosheid in het zitvlak en verlies van controle over de blaas- en darmfunctie.

Hoe ouder ik word hoe groter de kans op een hernia: fabel

De kans die je hebt om een hernia te krijgen neemt juist af naarmate je ouder wordt. We leggen je uit hoe dat zit: tussen twee wervels zit een flexibele ronde schijf, de tussenwervelschijf. Deze bestaat uit een stugge buitenkant en een flexibele kern. Deze kern kan uitstulpen naar buiten en tegen een zenuw drukken als er sprake is van een hernia. Naarmate je ouder wordt is het juist de kern die minder flexibel wordt en dus minder snel naar buiten treedt.

Met de fysiotherapeut doe je alleen oefeningen: fabel

Met de fysiotherapeut bekijk je wat de onderliggende oorzaak van de hernia is. Soms is dat inderdaad te trainen, maar het kan bijvoorbeeld ook een beperkte bewegelijkheid van je heup of rug zijn. Je fysiotherapeut zal je in dat geval behandelen in de kamer en aanvullend oefeningen geven om regelmatig de bewegelijkheid te vergroten. Ook zijn er bepaalde houdingen waardoor je minder last kan krijgen van je hernia. Daarnaast geeft de fysiotherapeut je persoonlijk advies door samen te kijken naar alle factoren die bij jou meespelen bij de klachten.