Fietstest hart

Wat is een fietstest (hart)?

Tijdens (maximale) inspanning wordt de functie van het hart gemeten met ECG-apparatuur. Bij inspanningen werkt het hart harder en heeft het meer behoefte aan energie en zuurstof. Hierdoor kunnen eventuele afwijkingen beter in beeld worden gebracht. Op deze manier wordt er ook gekeken hoe de doorbloeding van de hartspier is, tijdens deze inspanningen.

Doel van deze inspanningstest

Een fietstest (hart) heeft een twee doelen, met betrekking tot het hart, namelijk:

  • Kijken of er eventuele geleidings- en/of hartritmestoornissen zijn, die ontstaan bij inspanningen;
  • De oorzaak vinden van pijn op de borst. Dit kan namelijk het gevolg zijn van een vernauwing in de kransslagaderen, waardoor er een zuurstoftekort ontstaat.
Meer informatie over de inspanningstesten

Hoe gaat dit in zijn werking?

Dit onderzoek duurt ongeveer 30 minuten. Voorgaand het onderzoek maken onze experts een hartfilmpje en meten zij uw bloeddruk. Tijdens het onderzoek plaatsen onze specialisten elektrodes op uw huid. U neemt vervolgens plaats op de hometrainer. Tijdens deze inspanningstest op de hometrainer wordt het hartfilmpje (ECG) continu gecontroleerd en door middel van een bloeddrukband wordt de bloeddruk ook in de gaten gehouden.

Het is de bedoeling dat de rotaties per minuut gelijk blijft, terwijl de trappers elke minuut verzwaard worden. Op deze manier wordt de belasting geleidelijk verhoogd, waardoor u zwaarder moet trappen om hetzelfde aantal rotaties te behalen. Wanneer u zich niet meer prettig voelt, moet u dit direct aangeven. Denk hierbij aan pijn aan: de borst, hoofdpijn, misselijkheid/duizelig, benauwdheid.

Deze test stopt wanneer de berekende hartfrequentie bereikt is (berekend aan de hand van uw geslacht en leeftijd). De test kan ook vroegtijdig stoppen, wanneer u aangeeft dat u niet meer verder kunt. Wanneer deze test is afgelopen, blijft u nog een paar minuten fietsen en zitten, zodat het hart tot rust komt en de bloeddruk geleidelijk daalt.

Waarom een fietstest (hart)?

Door middel van deze test kunt u erachter komen of er eventuele geleidings- en/of hartritmestoornissen of vernauwingen in de kransslagaderen zijn. Lees hier meer over onze inspanningstesten en lees hier over onze Vo2max testen (maximale zuurstof meting).

Tarieven

Inspanningstest | 60 minuten € 150 (eenmalig)
Begeleiding na test | Per uur € 75

Afspraak maken

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.