Fysieke klachten op kantoor

Je hoort steeds vaker de zin: ‘Zitten is het nieuwe roken’. Toch zitten we massaal 8 uur per dag op kantoor om te werken. Bijna een derde van de mensen ervaart fysiek klachten op het werk. Denk aan klachten aan de rug (zowel boven als lage rugpijn), nek, schouder en armklachten. Kan je dan wel op een gezonde manier op kantoor zitten?

 

Gezond je werkdag doorkomen

De beste tip om je werkdag goed door te komen is bewegen. Sta geregeld op en ga een stukje lopen over de afdeling. Daarnaast kun je ook denken aan oefeningen doen terwijl je zit zodat je geen stijve nek en schouders krijgt. Deze oefeningen kan een fysiotherapeut je voorschrijven. Daarnaast is de instelling van je werkplek ook erg belangrijk. Zorg ervoor dat een specialist (ergotherapeut of gespecialiseerd fysiotherapeut) je werkplek optimaliseert. Denk hierbij aan de hoogte van je bureau en stoel, de juiste hoogte van stoelleuningen en de juiste afstand tot het beeldscherm.

 

Buiten het kantoor

Lang zitten vergt veel van je lichaam, dit kost dus veel kracht en uithoudingsvermogen van je spieren. Daardoor is het dus ook belangrijk om een goede conditie te hebben. Sporten om je lichaam te versterken kan klachten tijdens het werk voorkomen. Denk hierbij aan 2-3x per week sporten. Dit kan in de sportschool zijn maar andere sporten waarbij de conditie op peil wordt gehouden kunnen ook.

 

Hoe ziet fysiotherapie eruit bij deze klachten?

De fysiotherapeut zal eerst onderzoeken waar het probleem vandaan komt. Vervolgens gaat de fysiotherapeut aan de slag om de mobiliteit en kracht te verbeteren. Denk hierbij aan mobilisaties en oefeningen. Er zal voornamelijk met rug verstevigende oefeningen gewerkt worden, zodat de rug de lange werkdag aan kan. Daarnaast zal de fysiotherapeut ook adviezen en informatie geven over de klacht en hoe het te voorkomen dat het weer terug komt.