Lage rugpijn

Lage rugpijn

Wat is lage rugpijn? Deze rugpijn is een veelvoorkomende klacht binnen de fysiotherapie. Er wordt ook wel over spit of a-specifieke lage rugpijn gesproken. In de meeste gevallen is het niet ernstig en dus makkelijk op te lossen. Er bestaan erg veel fabels over lage rugpijn. Lees ”Feiten en fabels rondom lage rugpijn”.

Loopt u al enige tijd met lage rugpijn of kunt u nauwelijks bewegen? U kunt gemakkelijk een afspraak inplannen bij één van onze specialisten. Op veel locaties kunt u al binnen 24 uur terecht!

Afspraak inplannen Stuur ons een bericht

Specialisten Lage Rugpijn

Dennis Puttkammer

Manueel therapeut

Wervelkolom Knieklachten Schouderklachten Meer info
Sanne Harland

Manueel therapeut

Wervelkolom Dry needling Shockwave therapie Meer info
Roxanne Deurloo

Manueel therapeut

Wervelkolom Dry needling Medical Taping Heup- en knieartrose Meer info
Lloyd Nuyten

Fysiotherapeut

Wervelkolom Schouderklachten Enkelklachten Knieklachten Meer info
Elles Aardenhout

Manueel therapeut

Wervelkolom COPD Claudicatio intermittens Medical taping Meer info
Tessa Oudejans

Manueel therapeut

Wervelkolom Hartrevalidatie Claudicatio intermittens Meer info

Welke klachten geeft lage rugpijn?

De pijn lokaliseert zich onderin de rug en kan soms uitstralen naar de bil of het been. Meestal is er geen daadwerkelijke schade aan de spieren en/of gewrichten. Statische houdingen, zoals lang zitten of staan verergeren de klachten. Daarnaast kan de rug heel stijf aanvoelen. Dit komt vaak. omdat mensen de rug bijna niet meer bewegen. Bewegen kan pijnlijk zijn, maar lichte bewegingen, zoals wandelen, zorgen er vaak voor dat de klachten wat minder worden.

Wat kan de fysiotherapeut doen bij deze rugpijn?

Het is belangrijk om eerst uit te sluiten dat er sprake is van een ernstige aandoening, zoals een hernia. Na het uitsluiten van de ernstige aandoeningen, ook wel specifieke rugklachten genoemd, zal de behandeling met name bestaan uit advies en informatie. Ook kan manuele therapie in sommige gevallen een uitkomst bieden. Dat is afhankelijk van de klacht uiteraard.

Waaruit bestaat dat advies?

  • Probeer lang zitten en staan te vermijden. Het is belangrijk om niet te lang een statische houding te hebben. Wissel dus regelmatig van houding.
  • Blijf gezond: overgewicht en roken zijn risicofactoren voor rugpijn.
  • Blijf ontspannen: stress kan vaak een rol spelen in het ontstaan van pijn aan de onderrug en/of uitstralingen naar beneden. We kunnen niet alle stress wegnemen, maar weet wel dat het een rol heeft in het ontstaan, dan wel behouden van lage rugpijn.

Zijn er oefeningen die ik kan doen om mijn rug soepel te houden?

Dit is een veelgestelde vraag binnen de fysiotherapie praktijk. We hebben een aantal mobiliserende oefeningen voor jullie gefilmd en deze zijn hieronder te vinden.