Hamstringblessure

Iedereen kent het beeld van de voetballer die tijdens een sprint naar de achterkant van zijn been grijpt en moet stoppen met rennen. Misschien ben jij zelf wel een sporter die dat heeft ervaren. In deze blog gaan we in op de meest gestelde vragen over een hamstringblessure.

Pijn aan mijn hamstring, wat nu?

Allereerst is het belangrijk om te screenen hoe ernstig de blessure is. Indien de knie nog zelfstandig gebogen kan worden en lopen nog gaat, is relatieve rust het beste. Dat houdt in dat sporten er even niet in zit, maar er wel bewogen moet worden. Soms is het echter nodig om een aantal dagen volledige rust te houden. Bij forse schade aan de hamstrings is dat het geval. Probeer wel zo snel mogelijk de principes van relatieve rust te hanteren. Die zeggen grofweg: bewegen; maar wel op geleide van pijn. Voorbeelden zijn fietsen (op een hometrainer) en een rustige wandeling. Door deze activiteiten neemt de doorbloeding in de spier toe. In het bloed zitten verschillende stoffen die de spier nodig heeft om te kunnen herstellen.

Moet ik mijn hamstring rekken?

Nee, niet doen! In het beginstadium van spierletsel is rekken uit den boze. Een beschadigde spier is niet gebaad bij trekkrachten. Sterker nog, rekken kan zelfs een averechts effect hebben. Een goede vergelijking is een ingescheurd elastiek. Op het moment dat daar trekkracht op wordt uitgeoefend, zal het elastiek verder scheuren of zelfs afscheuren. In een later stadium, ongeveer 1 tot 1,5 week na het traumamoment, kan rek wel iets toevoegen aan de ontspanning van een spier. Tevens is het van belang om eventueel nieuw aangemaakt weefsel richting te geven. Daar draagt rek ook aan bij.

hamstring rekken

Lang of kort rekken?

Er bestaan 2 manieren voor het rekken van spierweefsel: statisch en dynamisch. Bij statisch rekken wordt de spier minimaal 30 seconden op dezelfde rekprikkel gehouden. Dynamisch rekken bestaat uit veel kortere rekprikkels; vaak maximaal 5 seconden. Om nieuw weefsel richting te geven en een spier te ontspannen, wordt er statische rek toegepast. Door de ontspannende werking is dit ook een betere keuze voor na een training of wedstijd. Bij dynamische rek wordt de spier door de veel kortere rekprikkels juist geactiveerd. Deze vorm van rekken wordt daarom voornamelijk in de warming-up voor een training of wedstrijd toegepast. Rekoefeningen mogen nooit pijnlijk zijn.

Hoe ziet de revalidatie van een hamstringblessure eruit?

Het antwoord op deze vraag is met betrekking tot de eerste 2 weken bovenstaand al gegeven. Op het moment dat de pijn en eventuele zwelling in die periode zijn afgenomen, is het geleidelijk opbouwen van de belasting de volgende stap. Onder begeleiding van een fysiotherapeut zal de revalidatie voornamelijk bestaan uit oefentherapie. Zodra de hamstring weer op volle kracht is, kan er langzaam worden uitgebouwd richting de gebruikelijke sport. Alle facetten van de sport komen aan bod zodat de training uiteindelijk weer met vertrouwen hervat kan worden.

Hoe kan ik een hamstringblessure voorkomen?

Doe een goede warming-up. Neem hier 20-30 minuten de tijd voor waarbij de intensiteit wordt opgebouwd van een lage intensiteit tot wedstrijd intensiteit. Alle facetten van de sport moeten in warming-up zitten. Als je rekt, doe dit dan dynamisch om de spieren aan te wakkeren voor het leveren van een prestatie. Een hamstringblessure kan iedereen overkomen, maar gebeurt het je regelmatig? Dan helpen oefeningen van de fysiotherapeut om de hamstrings sterker te maken. Blijf deze doen om ongewenst langs de lijn zitten te voorkomen!