Hardlopen met warm weer

Adviezen

Hoe ga jij om met hardlopen in warm weer? Hardlopen is een prima manier om je conditie op peil te houden, maar houdt in de zomer wel rekening met de mogelijke warme temperaturen. In deze blog geven we je meer informatie over de effecten van hardlopen met warm weer en geven we je adviezen over wat je het beste kunt doen.

Wanneer het buiten warmer wordt neemt je lichaamstemperatuur ook toe. Omdat je lichaam je lichaamstemperatuur laag wilt houden ga je meer zweten. Hierdoor verlies je tijdens bijvoorbeeld het hardlopen meer vocht. Het is dan belangrijk om dit aan te vullen zodat je kunt blijven presteren en om uitdroging te voorkomen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een uitdroging van 1% al voor een vermindering van meer dan 10% in productiviteit kan zorgen. Indien dit oploopt tot 3-4% kan dit zorgen voor een vermindering van meer dan 25% in productiviteit. Daarnaast kan uitdroging ook zorgen voor misselijkheid of duizeligheid. Het is dus ook belangrijk om gedurende de dag genoeg water te blijven drinken om uitdroging te voorkomen tijdens warmere dagen.

Naast de hoeveelheid vocht die je binnen krijgt zijn er nog een aantal dingen die belangrijk zijn tijdens het hardlopen op een warme dag. Probeer allereerst rekening te houden met het tijdstip en de plek tijdens het lopen. Kies voor een moment aan het begin of einde van de dag als de zon niet op zijn felst is en kijk of je een route kunt lopen waarbij je (gedeeltelijk) in de schaduw kunt lopen. Als tweede is het belangrijk om luchtige kleding te dragen tijdens het lopen zodat je sneller je lichaamswarmte kwijt kunt raken. Een katoenen shirt is dus niet handig. Als laatste is het belangrijk dat je tijdens de hitte rekening houdt met de afstand en het tempo van je run. Kies daarom eerder voor een kortere route, een intervaltraining of loop op een iets rustiger tempo.

Lees hier onze blog over de meest voorkomende hardloopblessures en ”Buiten sporten met warm weer, wat is handig en wat niet?”.

Overigens is het mogelijk om bij ons een zogenoemde inspanningstest te doen. Deze test richt zich op fanatieke hardlopers en fietsers die hun fitheid en uithoudingsvermogen in kaart willen brengen en verbeteren.