Tekst
Lettertype

Heuppijn tijdens of na het wandelen

Wandelen is een populaire en toegankelijke vorm van lichaamsbeweging die talloze voordelen biedt voor de gezondheid. Helaas kunnen sommige mensen tijdens of na het wandelen last krijgen van pijn in de heup. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan het plezier van wandelen belemmeren. In dit artikel zullen we de mogelijke oorzaken van heuppijn bespreken en enkele oplossingen aanreiken om deze ongemakken te verminderen.

Mogelijke oorzaken van heuppijn tijdens of na het wandelen

  • Overbelasting: Een veelvoorkomende oorzaak van heuppijn bij wandelaars is overbelasting van de spieren en gewrichten rondom de heup. Het langdurig wandelen of plotseling verhogen van de trainingsintensiteit kan leiden tot overmatige belasting, resulterend in pijn en irritatie.
  • Spieronevenwichtigheden: Onevenwichtigheden in de spieren rondom de heup, zoals zwakte of strakheid, kunnen leiden tot abnormale druk en spanning op het heupgewricht tijdens het wandelen, wat tot pijn kan leiden.
  • Ketenproblematiek: Wanneer er in de keten rondom de heup (rug, been, knie en/of enkel) een onbalans bestaat, kunnen de krachten op het been bij het afwikkelen verkeerd worden overgebracht op de kop en de kom van de heup. Afhankelijk van waar in de keten de onbalans zit kan gekeken worden naar een passende oplossing. Voor een rug kan dat bijvoorbeeld lenigheidsoefeningen zijn wanneer er sprake zou zijn van stijfheid. Voor een bovenbeenzwakte zou het spiertraining kunnen zijn. En bij platvoeten kunnen training en podologie een uitkomst bieden.
  • Gewrichtsproblemen: Met de leeftijd kan bijvoorbeeld de kans op startende artrose in het gewricht toenemen. Vaak kunnen de klachten bij deze pathologie verdwijnen of afnemen door de spieren rondom dat gewricht te versterken.

Mogelijke oplossingen

  • Rust en herstel: Als de pijn in de heup tijdens het wandelen acuut is, is het belangrijk om op de korte termijn rust te nemen en het gewricht de tijd te geven om te herstellen. Vermijd activiteiten die de pijn verergeren en geef het lichaam de kans om te genezen.
  • Verandering van schoeisel: Het dragen van goed passende schoenen met voldoende demping en ondersteuning kan de druk op de heup verminderen wanneer de voet niet afdoende in staat is om de optimale positie zelfstandig in stand te houden. Het kan ook baten om in dat geval een zool aan de schoen toe te voegen.
  • Oefeningen voor spierversterking en flexibiliteit: Het gericht versterken en stretchen van de spieren rondom de heup kan helpen om onevenwichtigheden aan te pakken en de stabiliteit te verbeteren.
  • Aanpassing van wandeltechniek: Een verkeerde wandeltechniek kan overmatige druk op de heup veroorzaken. Een loopanalyse kan in kaart brengen welke verbeteringen u eventueel kan toe passen op uw looppatroon. Afwikkeling, paslengte en houding worden hierbij geanalyseerd.
  • Geleidelijke opbouw van activiteit: Als overbelasting de oorzaak is van de heuppijn, is het belangrijk om de activiteit geleidelijk op te bouwen. Begin met kortere wandelingen en verhoog langzaam de duur en intensiteit. Dit geeft je lichaam de kans om zich aan te passen en sterker te worden.

Fysiotherapie bij pijn in de heup

Een fysiotherapeut kan verschillende benaderingen hanteren bij de behandeling van heuppijn na het wandelen, afhankelijk van de specifieke oorzaak van de pijn. Hier zijn enkele mogelijke interventies die een fysiotherapeut kan toepassen:

  • Behandeling van spieronevenwichtigheden: Als er sprake is van spierzwakte of onevenwichtigheden rondom de heup, kan de fysiotherapeut specifieke oefeningen voorschrijven om de spieren te versterken en de stabiliteit te verbeteren. Dit kan helpen om de belasting op het heupgewricht te verminderen en de pijn te verlichten.
  • Mobilisatietechnieken: De fysiotherapeut kan manuele technieken toepassen om de mobiliteit van het heupgewricht te verbeteren. Dit kan het losmaken van stijve gewrichten en het verminderen van eventuele beperkingen omvatten, wat kan bijdragen aan het verminderen van pijn en het verbeteren van de functionaliteit. Om de ingezette verbetering van mobiliteit door de therapeut te behouden en verder te verbeteren zullen mobilisatietechnieken gepaard gaan met stretch oefeningen.
  • Ketenadvies: de fysiotherapeut kan in kaart brengen waar in de keten zich onbalans uit en of er naast kracht, stabiliteit en souplesse nog andere mogelijkheden zijn tot verbeteren van de klachten bij het wandelen. Zoals bijvoorbeeld tips voor uw looppatroon of het advies voor aangepast schoeisel.

Behandelplan

Het behandelplan kan variëren afhankelijk van de specifieke behoeften van de patiënt en de onderliggende oorzaak van de heuppijn. Het is belangrijk om samen te werken met een fysiotherapeut om een gepersonaliseerd behandelprogramma te krijgen dat gericht is op het verminderen van pijn, het bevorderen van herstel en het voorkomen van toekomstige problemen.

Online Afspraak Inplannen