Hoeveel stappen per dag

Lopen is de makkelijkste, goedkoopste en veiligste vorm van lichaamsbeweging. Maar hoeveel lichaamsbeweging heeft u nodig per dag? En hoeveel stappen per dag moet u nou zetten? Lees hier hoeveel stappen per dag nodig zijn en hoe u deze kunt behalen.

10.000 stappen

Uit een onderzoek van de Japanse wetenschapper, dr. Hatano is gebleken dat 10.000 stappen per dag de gezondheid aanzienlijk verbetert. Stappen zetten kunt u overal, of u nou thuis bent, werkt of vrij bent. Mensen die te weinig bewegen lopen bijvoorbeeld een hoger risico op diabetes en hart- en vaatziekten en verlaagt bovendien depressieve symptomen. Bij ouderen voorkomt het zelfs botbreuken. Ten slotte krijgt u sneller last van nek- en rugklachten wanneer u veel stil zit. Dat wil natuurlijk niemand, dus op naar die 10.000 stappen!

Lees ook: Meer bewegen voor een gezonde levensstijl

Geldt de aanbevolen hoeveelheid stappen per dag voor iedereen?

Geldt die 10.000 stappen dan ook voor iedereen? Nee! De 10.000 stappen per dag bevorderen de gezondheid van een volwassen persoon. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van 4 tot en met 18 jaar voor voldoende lichaamsbeweging minstens 60 minuten per dag matig intensief tot intensief moeten bewegen. Daarnaast wordt voor deze leeftijd ook geadviseerd om drie keer in de week aan spier- en botversterkende activiteiten te doen. Voor kinderen is die 10.000 dus onvoldoende voor een gezonde lichaamsbeweging. Ook voor de leeftijd 65+ wordt een andere hoeveelheid stappen aanbevolen, namelijk 6.000 tot 8.000 stappen per dag. Hoewel dit wel afhankelijk is van de gezondheid en elk persoon weet zelf wat zijn of haar mogelijkheden zijn.

Tips voor het behalen van de juiste hoeveelheid stappen per dag

Het is allemaal leuk en aardig dat advies om 10.000 stappen per dag te zetten. Maar hoe doet u dat wanneer u een hele dag op kantoor werkt? Of wanneer u geen tijd heeft om te bewegen? Wij hebben dat voor u uitgezocht en hebben hier de tips om aan 10.000 stappen per dag te komen.

 1.  Wandelen tijdens de pauze
  Of u nou thuis of op kantoor werkt iedereen kan wel wandelen tijdens de pauze. Neem desnoods uw lunch mee om onderweg te consumeren.
 2. Neem de trap in plaats van de lift
  Moet u naar een hogere verdieping? Neem dan de trap in plaats van de lift.
 3. Loop terwijl u wacht
  Moet u ergens of op iemand wachten? Ga staan en doe dit lopend.
 4. Ga een blokje om
  Heeft u even wat vrije tijd of een pauze? Ga een blokje om en haal een frisse neus.
 5. Loop naar collega’s
  Heeft u een vraag of moet u wat geven aan een collega? Loop hier dan heen in plaats van mailen of bellen.
 6. Schaf een stappenteller aan
  Wanneer u een stappenteller heeft, dan voelt u zich meer gemotiveerd om uw stappendoel te behalen.

Elke stap telt!

Mochten die 10.000 nou teveel zijn om mee te beginnen, begin dan met minder en bouw het langzaam op. U zult vanzelf merker dat uw lichaam fitter wordt en dat uw lichaam meer aan kan. Op den duur zal u vanzelf een stapje meer kunnen zetten. En vergeet niet dat elke stap telt!

 

Lees ook: ”Beweeg en sport je genoeg?”.