Lage rugklachten en stress

Misschien heeft u het al een keer ergens gelezen of voorbij horen komen. Rugklachten die veroorzaakt worden door stress. Is er een link tussen rugpijn en stress en hoe ziet die er dan uit? In dit stuk geven we u daar graag wat informatie over.

De meeste mensen weten wel dat een periode van lage rugpijn sluimerend of acuut kan beginnen als gevolg van fysieke factoren (te zwaar tillen, een val of lang achter elkaar zitten bijvoorbeeld). Maar veel mensen weten niet dat naast deze factoren ook psychische factoren waaronder stress een invloed kunnen hebben op het ontstaan en het beloop van lage rugpijn.

Wat is stress?

Stress is een sensatie die we ervaren wanneer ons lichaam in een staat van paraatheid is. Het gedeelte van het zenuwstelsel dat zorgt voor actie (vecht- of vluchtreactie) is tijdens een stressvolle periode meer actief dan het gedeelte wat zorgt voor ontspanning en herstel. Er wordt in de “actie” staat meer van het stresshormoon cortisol aangemaakt. U kunt dit merken in het lichaam door een verhoogde ademhalingsfrequentie, verhoogde hartslag en een verhoogde spierspanning in het lichaam. Op de korte termijn is dit functioneel (het zorgt ervoor dat we kunnen handelen in de situaties die direct actie van ons vragen) en dus niet erg. Als dit langer aanhoudt, kan het negatieve gevolgen hebben voor het lichaam en de pijnbeleving.

Hoe kan stress zorgen voor pijn?

Wanneer de eerder genoemde verhoogde spierspanning langer aanhoudt kan dit tot klachten in de spieren leiden. Naast dat de spierspanning in het lichaam verhoogd is, wordt er ook meer cortisol aangemaakt in het lichaam om het lichaam in de actie stand te krijgen. Wanneer de stress lang aanhoudt en de hoeveelheid cortisol in het lichaam voor een langere tijd verhoogd is, kan dit invloed hebben op de pijnverwerking in het lichaam. Het pijnsysteem wordt overgevoelig en prikkels worden snel als pijnlijk ervaren.

Hoe kan stress pijn in stand houden?

Zoals net al genoemd zorgt stress er dus voor dat het gedeelte van het zenuwstelsel wat zorgt voor rust en herstel minder actief is. Hierdoor herstellen blessures minder snel en kunnen pijnklachten langer aanhouden. Doordat de pijn langer aanhoudt, gaan de meeste mensen het pijnlijke gebied minder belasten. Op korte termijn is dit heel handig (denk aan rust nemen bij een verzwikking van de enkel). Op de lange termijn betekend dit dat de spieren en andere weefsels in het aangedane gebied steeds zwakker en sneller geïrriteerd worden. Dit kan op de lange termijn zorgen voor een vicieuze cirkel waarin u door pijn minder gaat belasten, wat op zijn beurt kan zorgen voor snellere pijnsensatie in het gebied.

Het verband tussen stress en pijnklachten is nog een stuk ingewikkelder dan hierboven staan beschreven, maar hopelijk heeft bovenstaande informatie wat inzicht kunnen bieden in hoe stress en pijn elkaar beïnvloeden. Als u met pijnklachten rondloopt waarbij u denkt dat stress een rol speelt bij het ontstaan of het in stand houden van de klacht, kan het handig zijn om een afspraak te maken bij de fysiotherapeut om samen te kijken hoe u met de pijn om kan gaan en meer in beweging kan komen met de pijn. Ook kan de therapeut u dan gerichter uitleggen hoe het verband tussen stress en pijn in elkaar zit.

Afspraak makenBel ons085 301 15 05